Svet 3.12.2017 5:00

V Bonnu bo po dveh letih prenove vrata ponovno odprla hiša Avgusta Mackeja

Bonn, 3. decembra - V Bonnu bo danes po dveh letih prenove vrata za obiskovalce ponovno odprl muzej v nekdanji hiši nemškega slikarja Augusta Mackeja (1887-1914). V umetnikovem stanovanju in ateljeju so uredili multimedijsko stalno razstavo, ki prestavi umetnikovo življenjsko pot in teme, ki se jim je posvečal v delih. Novi prizidek je namenjen občasnim razstavam.

Razstavni niz v novem prizidku, katerega gradnja je stala 7,25 milijona evrov, po pisanju nemške tiskovne agencije dpa uvaja postavitev z naslovom August Macke in prijatelji - srečanja in slikovni svetovi. Razstava združuje 150 del Mackeja in drugih umetnikov, z njo obenem obeležujejo letošnjo 130-letnico Mackejevega rojstva. Med drugim so vanjo vključena dela Paula Kleeja, Heinricha Campendonka in Vasilija Kandinskega, s katerimi je bil Macke povezan v skupini Modri jezdec.

August Macke se je rodil v Meschedeju v Nemčiji. Študiral je slikarstvo v Düsseldorfu in Berlinu. Leta 1910 je spoznal Franza Marca. Padel je na fronti v Šampaniji v začetku 1. svetovne vojne.

Sprva je bil pod vplivom impresionistov in kubistov. Med letoma 1911 in 1912 je sodeloval pri oblikovanju almanaha skupine Modri jezdec in na njenih razstavah, vendar se za razliko od njenih članov ni odločil za popolnoma abstraktno smer slikanja. Ostal je pri stiliziranih in prepoznavnih formah ter se pod vplivom orfizma Roberta Delaunaya ukvarjal z učinki sijajnih barvnih ploskev.

Njegov opus obsega približno 11.000 del - risb, slik in akvarelov. Umetnik sam je svoje delo označil kot "spev lepoti stvari". Slednje ni po pisanju dpa nikjer bolj neposredno, kot v njegovih upodobitvah vrtov, na katerih prekipevajo zeleni, vijoličasti in rumenkasti toni.