Svet 2.12.2017 5:30

V Dickensovem muzeju razstava o nastanku Božična pesem v prozi

London, 2. decembra - V Muzeju Charlesa Dickensa so v decembrsko praznično razpoloženje vstopili z razstavo, ki se osredotoča na Dickensovo novelo Božična pesem v prozi. Postavitev pripoveduje o okoliščinah, ki so Dickensa spodbudile k pisanju tega dela, ki bralce navdihuje še 170 let po svojem nastanku, piše na spletni strani muzeja.

Dickensa je k pisanju Božične pesmi v prozi spodbudilo parlamentarno poročilo o otroškem delu, ki ga je šokiralo, in pa obisk industrijskega mesta Manchester, kjer se je srečal z bedo množic, predvsem otrok, v kapitalizmu. Božično pesem v prozi je pozimi 1843 napisal v šestih tednih. Izšla je slab teden pred božičem in doživela velik uspeh.

Osrednji lik zgodbe je Scrooge ali Skopušnik, zadrgnjenec in zagrenjenec, ki božiča ne praznuje. Nekoč se mu na božični večer prikažejo štirje duhovi ter ga popeljejo skozi krivice, ki jih je v življenju storil. Scrooge se zgrozi, pokesa in od takrat naprej postane boljši človek.

Med drugim so na razstavi predstavljene ročno pobarvane jedkanice Johna Leecha za prvo izdajo knjige, nekaj prvih izdaj in nekaj izvodov, ki jih je Dickens podaril svojim prijateljem.

Dickensov muzej ima prostore v viktorijanski stavbi, v kateri je Dickens z družino živel med letoma 1837 in 1840 in kjer je napisal nekaj svojih najbolj znanih del, tudi roman Oliver Twist. V njem danes hranijo več kot 100.000 predmetov, povezanih z Dickensom, tudi pohištvo, osebne predmete, slike, tiske, fotografije, pisma in rokopise, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Direktorica muzeja Cindy Sughrue je Božično pesem označila kot "očarljivo zgodbo s koncem, ki ogreje srce". Obenem pa je to tudi zgodba o otroškem delu v času, ko sta revščina in beda dosegli vrhunec, kar je Dickensa vzpodbudilo k pisanju, je dodala.

"Resnično ga je šokiralo in obljubil si je, da bo naredil nekaj za to, da osvetli zadevo, in pripomore k zavedanju, da si otroci zaslužijo več kot to," besede direktorice povzema AFP.

Dickens, ki je bil tudi sam v mladosti prisiljen opustiti šolanje in nekaj časa trdo delati v tovarni, saj se je njegov oče znašel v zaporu zaradi dolgov, je v svojih knjigah ves čas pisal o najrevnejših. Po besedah Cindy Sughrue je v vsakem delu, ki ga je napisal, tudi košček njegove zgodbe in njegovih lastnih izkušenj.

Na razstavi, ki bo na ogled do 25. februarja, pa so predstavljeni tudi kostumi za film The Man Who Invented Christmas, ki so ga 1. decembra začeli prikazovati v britanskih kinematografih. V filmu, ki pripoveduje o nastajanju Dickensove Božične pesmi v prozi, so med drugim zaigrali Dan Stevens, Ger Ryan in Simon Callow.

Angleški pisatelj Charles Dickens (1812-1870) se je rodil v Portsmouthu. Komaj 25-leten je zaslovel z romanom Pickwickovci, humoristično podobo tedanjega angleškega mestnega in podeželskega življenja. V naslednjih letih je mrzlično pisal, potoval in predaval. Znan je bil kot velik humorist in začetnik socialnega romana.

Njegova glavna dela so še Nicholas Nickleby, Martin Chuzzlewit, Dombey in sin, David Copperfield, Težki časi, Mala Dorittova, Povest o dveh mestih, Veliko pričakovanje in Naši skupni prijatelji.