Slovenija 4.12.2017 0:30

Z naslikanim filmom o Van Goghu začetek 14. Animateke

Ljubljana, 4. decembra - V Kinodvoru se bo danes z dvema dogodkoma začel 14. mednarodni festival animiranega filma Animateka. Popoldan bo uvod v program Slon zaznamoval izbor večinoma slovenskih animiranih filmov z Martinom Krpanom na čelu, veliko odprtje pa bo ob 20.30, ko bodo premierno v regiji prikazali animirani film Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost.

Ljubljana, Kinodvor. Plakat mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, ki bo med 4. in 10. decembrom. Foto: Maja Čehovin Korsika/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kinodvor.
Plakat mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, ki bo med 4. in 10. decembrom.
Foto: Maja Čehovin Korsika/STA
Arhiv STA

V otvoritvenem programu Slona ob 17. uri bosta med drugim na sporedu kratki animirani film Martin Krpan v režiji Nejca Sajeta in premierno risanka Kralj Matjaž v režiji Katarine Nikolov. Večerno odprtje festivala bo zaznamoval prvi v celoti naslikani celovečerni animirani film, posvečen nizozemskemu umetniku s tragično usodo Vincentu van Goghu, ki ga podpisujeta Dorota Kobiela in Hugh Welchman.

Na 14. izdaji bodo skupno prikazali okoli 400 kratkih in kar devet celovečernih animiranih filmov, udeležilo pa se je bo sto gostov. Programski direktor festivala Igor Prassel je povedal, da število filmov, ki jih bodo prikazali, lahko predstavlja svojevrsten rekord, a opomnil, da za Animateko ni pomembna kvantiteta, temveč je v ospredju kvaliteta: "Prav vsak film v programu ima neko zgodbo, ki jo pripoveduje na samosvoj, specifičen način."

Za likovno podobo je poskrbela francoska umetnica Caroline Sury, ki se festivala udeležuje tudi kot rezidenčna umetnica in žirantka. V petek so na Metelkovi odprli njeno razstavo Voodoo Entartete Kunst, druga njena postavitev pa bo na ogled v Kinodvoru.

Poleg ustaljenih animatečnih programov bo letos drugič potekala platforma za profesionalno festivalsko občinstvo Animateka PRO, danes in jutri pa še AnimatekaPRO Pitch. V fokusu festivala bo italijanski animirani film, ki se mu poklanjajo z retrospektivo in razstavo.

Festival se bo uradno sklenil v soboto s podelitvijo več nagrad, zanimiv program pa se obeta še v nedeljo, ko bodo predstavili tudi letošnje zmagovalne filme.