Slovenija 4.12.2017 10:06

V Mestni knjižnici Ljubljana bodo teden posvetili irski kulturi

Ljubljana, 4. decembra - V Mesni knjižnici Ljubljana se danes začenja Teden irske kulture. Odprtje bo ob 18. uri v Knjižnici Otona Župančiča, v kulturnem programu bosta tradicionalno irsko glasbo izvajala skupina Noreia in Wild strings trio, nastopili bodo tudi plesalci Šole irskega plesa pod vodstvom Katje Granda. Teden irske kulture se bo sklenil 8. decembra.

Ljubljana. Mestna knjižnica Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Mestna knjižnica Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na odprtju bosta direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Teja Zorko in veleposlanik Irske v Sloveniji Myles Geiran spregovorila o projektu Svet med nami, v sklopu katerega so pripravili Teden irske kulture.

Kot so zapisali v Mestni knjižnici Ljubljana, je Irska dežela bogate zgodovinske in kulturne dediščine od skrivnostne megalitske kulture, ki je povsod po slikovitem podeželju pustila monumentalne sledi, do prihoda bojevitih Keltov, ki so pustili svoje sledi in kulturno zapuščino skoraj po vsej Evropi. Irska je obenem dežela izjemnih naravnih danosti, ki jo krasi slikovita, gričevnata pokrajina bujne zelene vegetacije, ki jo omogoča milo oceansko podnebje ter dramatična skalnata obala, kjer visoki klifi varujejo otok pred krutim severnoatlantskim morjem.

Zgodba Ircev in Irske pa je tudi zgodba odprtosti, svetovljanstva in izseljevanja, ki jo je povzročala prenaseljenost ter tudi ekonomski in politični razlogi. Več zgodovinskih tokov izseljevanja je povzročilo, da danes večina Ircev živi v ZDA, Avstraliji, Novi Zelandiji in drugod, kjer so bili konstitutiven element državnosti v novonastalih državah. Kljub oddaljenosti s prvotno domovino pa je irska kultura tudi v teh novih okoljih še kako živa, saj se sami niso nikoli odrekli svoji kulturni zapuščini, ki jo danes lahko občudujemo skozi njihovo glasbo, plese, običaje in pripadnosti skupni identiteti.

Raznovrsten program, ki bo potekal v več enotah Mestne knjižnice Ljubljana in v Trubarjevi hiši literature, bo ponudil predavanja, literarne dogodke, filmske projekcije, razstave in izobraževalne delavnice, otroci bodo bogato dediščino dežele spoznali skozi pravljice in ustvarjalne delavnice.

V Mestni knjižnici Ljubljana v okviru projekta Svet med nami vsako leto pripravijo predstavitveni teden kulture izbrane države. Tako so v preteklih letih že predstavili Grčijo, Japonsko, Španijo, Indijo, Kitajsko in Francijo.

S projektom želijo širiti obzorja, spoznavati bogastvo različnih kultur, zbliževati ljudi različnih narodnosti, iskati lepoto drugačnosti, premagovati predsodke ter pokazati, kako so razlike, ki se včasih zdijo nepremostljive, pravzaprav majhne in nepomembne, so še zapisali.