Svet 6.12.2017 6:00

Evropska muzejska nagrada 2018 za sarajevski Muzej otroštva med vojno

Budimpešta, 6. decembra - Muzejska nagrada Sveta Evrope za leto 2018 je bila podeljena sarajevskemu Muzeju otroštva med vojno, so v torek sklenili na odboru za kulturo sveta v Budimpešti. Kot piše v utemeljitvi, je muzej navdihujoč primer iniciative pod vodstvom karizmatičnega mladeniča Jasminka Halilovića, ki je bil tudi sam otrok med štiriletnim obleganjem Sarajeva.

Halilović je v sklopu zdravljenja lastnih ran iz otroštva leta 2010 na spletu objavil kratek vprašalnik in prejel okoli 1000 odgovorov, ki jih je sprva objavil v knjigi, nato pa je pričevanja predstavil še v muzeju. Skozi močne osebne zgodbe in predmete, povezane z njimi, mu je, kot piše v sporočilu za javnost, uspelo ustvariti prostor, ki kliče k miru, spravi in poudarja pomen kulturne raznolikosti.

Apolitični muzej teži k zbiranju pričevanj o tem, kako so vojno doživljali otroci, svoje raziskovanje pa širi na celotno območje Bosne in Hercegovine in med pripadnike diaspore ter tudi globalno, v sodelovanju z združenji iz Libanona, Sirije in Turčije. Žirija za nagrado je muzej izbrala, kot "resnično vpliven samozadosten model civilne pobude" in ponuja vzorec, ki ga je mogoče vzpostaviti še na drugih območjih konfliktov po svetu, kjer so trpeli tudi otroci.

Svet Evrope nagrado najboljšemu muzeju letno podeljuje od leta 1977 muzeju, katerega delo pomembno prispeva k razumevanju evropske kulturne dediščine. Nagrajeni muzej prejme diplomo ter za leto dni v v hrambo bronasti kipec ženske s prelepimi prsmi katalonskega umetnika Joana Miroja.

Med zadnjimi prejemniki nagrade so Karibski center spomina na trgovino s sužnji in suženjstvo v Guadeloupu ter Evropski center solidarnosti v Gdansku.