Slovenija 6.12.2017 10:41

Andresu Valdesu bodo podelili nagrado za prispevek k pantomimi

Ljubljana, 6. decembra - V klubu Lily Novy Cankarjevega (CD) doma bodo danes ob 18. uri pantomimiku in pedagogu Andresu Valdesu izročili nagrado za izjemni prispevek k umetnosti pantomime. Le to podeljuje Svetovna organizacija za pantomimo, ki ima sedež v Beogradu, njen predsednik pa je igralec in pantomimik Marko Stojanović.

Ljubljana. Pantomimik in pedagog Andres Valdes. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pantomimik in pedagog Andres Valdes.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Andres Valdes se je rodil in šolal v Havani, kalil se je v Parizu, umetniško se je bogatil v nekdanji Jugoslaviji, dozorel je v Sloveniji. Prepotoval je velike daljave; tako geografske kot umetniške, ter v času in prostoru združeval kulture, vizije in govorice telesa. Strokovni in širši javnosti je po Evropi predstavljal skorajda neznano umetniško zvrst, režiral je gledališke predstave in poučeval generacije mladih umetnikov, igralcev in plesalcev. Njegov umetniški vpliv in človeški duh sta zaznamovala še številne nadaljnje rodove," piše v utemeljitvi nagrade.

Svetovno organizacijo za pantomimo sta leta 2004 ustanovila Ofer Blum iz Izraela in Marko Stojanović iz Srbije, prijatelja, ki sta v zgodnjih 90-ih letih pantomimo študirala pri Marcelu Marceauju na njegovi pariški šoli Ecole Internationale de Mimodrame. Svetovna organizacija za pantomimo je uradno registrirana v Beogradu, vrsto let pa ni bila posebej dejavna.

V zadnjem času pa je organizacija postala aktivnejša ter tudi v današnjem digitalnem in analognem svetu vsak dan pritegne vse več članov iz skorajda vseh celin. Organizacija se zavzema za preživetje, razvoj in razširitev pantomime po svetu. Ne izpostavlja ali daje prednost kakršni koli specifični pantomimski tehniki, slogu ali šoli, ker "vsak umetnik in pedagog sledi čistemu motivu najboljšega možnega podajanja svojih misli ali občutij občinstvu".

V sporočilu za javnost piše, da člani organizacije za pantomimo verjamejo "v svobodo izraza in metode kot načina za dosego umetniške svobode ter v poklicno izobraževanje kot 'varnostno mrežo'".

Sicer že desetletje obstaja tudi svetovni dan pantomime, ki ga obeležujemo 22. marca.

Nagrado bo na prireditvi v CD Valdesu izročil prav Stojanović. Po razgledu na umetnost pantomime in odsevu kubanske poezije se bo Staša Mihelčič pogovarjala z obema umetnikoma, so sporočili organizatorji, ki so dogodek priredili skupaj z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije in Slovenskim centrom Mednarodnega gledališkega inštituta ter v sodelovanju s CD.