Svet 6.12.2017 10:35

Lubaina Himid najstarejša dobitnica Turnerjeve nagrade

London, 6. decembra - Turnerjeva nagrada, eno najprestižnejših priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, je letos pripadla Lubaini Himid. Na slovesnosti v Hullu jo je na Zanzibarju rojena umetnica v torek prejela za "resnost obravnavanih tem". S 63 leti je tako postala najstarejša dobitnica te precej kontroverzne nagrade.

Velika Britanija, London. Dobitnica Turnerjeve nagrade, ene najprestižnejših priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, Lubaina Himid. Foto: dpa/STA

Velika Britanija, London.
Dobitnica Turnerjeve nagrade, ene najprestižnejših priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, Lubaina Himid.
Foto: dpa/STA

Ob prejemu nagrade je umetnica povedala, da ji priznanje, ki je hkrati nagrada več ljudem, veliko pomeni. "Za vse temnopolte ženske, ki niso nikoli zmagale, pa čeprav so bile v ožjem izboru. To me veseli," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila v Prestonu delujoča umetnica, ki na Univerzi osrednjega Lancashira poučuje sodobno umetnost.

Žirija za nagrado, ki ji je letos predsedoval direktor londonske galerije Tate Alex Farquharson, je izpostavila umetničine razstave v Oxfordu, Bristolu in Nottinghamu, kjer so na ogled njene slike, grafike in instalacije. Med razstavljenimi eksponati so lesene figure, ki med drugim upodabljajo Margaret Thatcher in Ronalda Reagana, ter jedilni servis iz porcelana, ki ga krasijo motivi temnopoltih sužnjev.

Njena dela tudi sicer označujejo barviti in dekorativni motivi, ki se sklicujejo na politično moč grafičnega jezika. Gledalca soočajo z občutkom nevidnosti, ki ga občutijo ljudje iz afriške diaspore.

Umetnica je žirijo po Farquharsonovih navedbah prepričala z izbiro tem. "Meni, da imajo veliko povezavo s sedanjostjo - zapuščina kolonializma in različne oblike rasizma so aktualne še danes," je povedal in dodal, da se Lubaina Himid teh resnih tem loteva s "čudno in vizualno razposajenostjo".

Turnerjeva nagrada, ustanovljena leta 1984 in poimenovana po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju, je namenjena britanskim umetnikom za najboljšo predstavitev ali izstopajočo razstavo v zadnjem letu. Letos so spremenili pravila in nominirali tudi umetnike, starejše od 50 let.

Če je bila nagrada nekoč domena mladih umetnikov, ki so izstopali s svojimi običajno provokativnimi deli, letošnja osvetljuje tudi spregledane umetnike starejših generacij, nesenzacionalistične teme in tradicionalne metode.

Poleg 63-letne Lubaine Himid se je tako med nominiranimi znašel tudi 52-letni umetnik jamajškega izvora, ki se je rodil v Birminghamu, Hurvin Anderson. Za nagrado pa sta bili letos nominirani še 45-letna nemška umetnica Andrea Büttner in 43-letna Londončanka Rosalind Nashashibi.

Zmagovalka bo prejela 25.000 funtov, ostali nominiranci pa vsak po 5000 funtov.