Svet 7.12.2017 5:00

Na pariškem mednarodnem salonu deset slovenskih umetnikov

Pariz, 7. decembra - V razstavišču Carruosel du Louvre pod piramido slovitega pariškega muzeja se bo danes začel mednarodni salon francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti (SNBA), na katerem se bo predstavilo tudi deset slovenskih umetnikov. Salon, ki je prvo izdajo dočakal v začetku decembra leta 1865, bo potekal do nedelje.

Na letošnjem salonu bo sodelovalo več kot 600 umetnikov - slikarjev, kiparjev, grafikov in fotografov. Slovenska umetnost je dobila prostor za deset umetnikov, selektorica in organizatorka salona Benedict Lecat pa je k organiziranju njihove predstavitve povabila Igorja Orešiča iz Maribora. Ta je po posvetu sklenil, da se bodo v Parizu predstavili umetniki, ki se zbirajo in delujejo na umetniški domačiji Soraj, ki jo v Pernici pri Mariboru vodita zakonca Sonja in Rado Jerič.

Poleg Jeriča in Orešiča bodo svoja dela na salonu razstavljali še Bogdan Čobal, Viktor Šest, Oto Rimele, Franci Skerbinek, Branimir Ritonja, Marijan Mirt, Veljko Toman in Zdravko Luketič.

Kot prva Slovenka je sicer na mednarodni razstavi likovnih ustvarjalcev v Parizu leta 1891 sodelovala Ivana Kobilca, ki je nato tudi postala članica združenja. Za tem pa slovenskega predstavnika na salonu ni bilo vse do lani, ko se je po zaslugi častne konzulke Tatjane Rodica Dumas iz St. Etienna v Franciji predstavilo 11 umetnikov iz vse Slovenije. Ob tem je bila multimedijska umetnica Eva Petrič nagrajena s srebrno medaljo.

Ob salonu bosta v angleščini izšla dva kataloga: splošni katalog z objavljenimi deli vseh 600 umetnikov in katalog z objavljenimi deli slovenskih umetnikov.

Slovenski del razstave bodo 19. decembra predstavili v Mariboru.