Svet 9.12.2017 6:00

V Muzeju V&A velika razstava o Medvedku Puju

London, 9. decembra - V londonskem Muzeju Victoria in Albert (V&A) bodo danes odprli veliko razstavo, posvečeno priljubljenemu Medvedku Puju, ki ga je pred dobrimi 90 leti ustvaril A. A. Milne, upodobil pa E.H. Shepard. Postavitev z naslovom Medvedek Pu - raziskovanje klasike je prva, ki so jo v muzeju namenili družinam z majhnimi otroki.

Japonska, Tokio. Literarni junak medvedek Pu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Japonska, Tokio.
Literarni junak medvedek Pu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na razstavi si bo med drugim mogoče ogledati Shepardove risbe medvedka Puja in njegovih prijateljev, ki so, kot piše britanski The Guardian, tako krhke, da jih bo javnost imela sedaj priložnost ponovno videti prvič po štirih desetletjih. V Muzeju Victoria & Albert se sicer ponašajo z najobsežnejšo zbirko Shepardovih risb na svetu.

Doslej najobsežnejša razstava o medvedku Puju vključuje tudi pisma, fotografije, rokopise, igrače in vrsto najrazličnejših predmetov s podobo medvedka in njegovih prijateljev. Med drugim bo mogoče videti čajni servis z motivom medvedka Puja iz Kraljeve zbirke, ki ga je v dar prejela mlada princesa Elizabeta.

Prikupni, sladkosnedi medvedek Pu se je kot lik prvič pojavil v pesmi A. A. Milneja Punch leta 1923, nato pa v zbirki pesmi z angleškim naslovom When We Were Very Young, ki je izšla leto kasneje. Zbirka je izšla v nakladi 5000 izvodov, a so jo takoj ponatisnili. V prvih osmih tednih so namreč prodali kar 44.000 izvodov. Svojo prvo zbirko zgodb je Medvedek Pu dobil leta 1926 in ta je postala uspešnica.

Milne je nato izdal še zbirko z naslovom Hiša na Pujevem oglu (1928), Pu pa se je kot lik pojavil tudi v zbirki pesmi z angleškim naslovom Now We Are Six (1927). Prva avtorizirana zbirka Pujevih dogodivščin, ki so jih podpisali drugi avtorji, je bila Poletje v stoletni hosti iz leta 2009.

Razstava bo na ogled do prihodnjega aprila.