Svet 7.12.2017 6:00

V Milanu bodo uradno odprli evropsko leto kulturne dediščine

Milano, 7. decembra - Na evropskem kulturnem forumu, ki bo v Milanu potekal danes in v petek, bodo uradno odprli evropsko leto kulturne dediščine 2018. Namen leta je opozoriti na evropsko dediščino in vrednote ter njihovo ohranjanje. Evropa bo svojo bogato dediščino "slavila" na predlog Evropske komisije, ki ga je aprila potrdil Evropski parlament.

Italija.
Italijansko mesto Milano.
Foto: Karmen Kleiderman/STA
Arhiv STA

Uradni začetek evropskega leta kulturne dediščine 2018 bosta pospremila nagovor evropskega komisarja za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tiborja Navracsicsa in video nagovor predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja. Iz Slovenije se bo odprtja udeležila nacionalna koordinatorka projekta v Sloveniji in vodja kabineta ministra Maja Dimitrovski.

Na evropskem forumu pa bosta sodelovali Urška Zupanc iz službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje ter svetovalka za kulturo in avdiovizualne zadeve na stalnem predstavništvu RS pri Svetu EU Sonja Kralj Bervar, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Ali lahko kultura pomaga reševati evropske in globalne izzive, ali je kulturna dediščina pomembna Evropejcem, kako lahko kultura v mestih in regijah prispeva k bolj povezani in vključujoči družbi, so nekatera vprašanja, ki bodo po napovedih uradne spletne strani v ospredju foruma. Bienalni dogodek organizira Evropska komisija z namenom, da bi okrepil sodelovanje v kulturi na evropski ravni ter razpravljal o kulturni politiki in iniciativah EU.

Evropski parlament je predlog Evropske komisije, da se leto 2018 razglasi za evropsko leto kulturne dediščine, potrdil konec aprila, nato pa je komisija objavila razpis za zbiranje predlogov za financiranje projektov nadnacionalnega sodelovanja v tem okviru. Zaključil se je konec novembra, poleg sredstev, ki bodo prek razpisov programa Ustvarjalna Evropa namenjena sofinanciranju čezmejnih projektov na področju kulturne dediščine, pa bo komisija sredstva namenila tudi desetim vidnejšim iniciativam na evropski ravni, ki bodo denimo namenjene varovanju kulturne dediščine ali boju proti nezakonitemu trgovanju z dediščino.

Tudi slovensko ministrstvo za kulturo, ki je projekt prepoznalo kot prispevek k uveljavljanju kulturne dediščine kot strateškega vira za trajnostno naravnano Evropo, vključno s spodbujanjem njenega celovitega, močnega medsektorskega in participativnega ohranjanja v najširšem pomenu besede, je že pozvalo javne zavode k pripravi aktivnosti v okviru leta. Napovedalo pa je tudi spletno mesto, kjer bodo poleg ostalih zanimivih vsebin na enem mestu zbrani vsi dogodki, ki se bodo zvrstili v okviru leta.

V Sloveniji so sicer leto simbolno odprli v nedeljo na Ta veseli dan kulture oziroma rojstni dan pesnika Franceta Prešerna.