Slovenija 7.12.2017 11:35

ZDSLU ponovno pripravili Zimski festival z osrednjo prodajno razstavo

Ljubljana, 7. decembra - V Galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) bodo danes odprli prodajno razstavo Zimski salon, ki sodi v sklop dogodkov Zimskega festivala pod okriljem zveze. Ob razstavi se bodo do 26. januarja na Komenskega 8 zvrstile še razne delavnice ter pogovor ZDSLU v prostoru in času - včeraj, danes, jutri; umetnost, kultura, družba.

Zimski festival, ki bo letos potekal tretjič, so si v ZDSLU zamislili kot antipod Majskemu salonu, katerega tradicija sega v leto 1909. "Na njem razstavljamo dela malih formatov v vseh likovnih disciplinah, s katerimi se predstavljajo avtorji vseh devetih regionalnih društev ZDSLU. Lahko bi rekli, da je razstava, ki je tudi namenjena prodaji in s katero želimo pomagati pri vzpostavitvi trga likovnih del, neke vrste hitra in bežna letna inventura delovanja naših članov," je ob letošnji izdaji zapisala predsednica umetniškega sveta ZDSLU Mojca Smerdu.

Na letošnjem Zimskem salonu sodeluje 55 članov ZDSLU, katerih delo je po besedah kustosinje in vodje odnosov z javnostmi pri zvezi Olge Butinar Čeh vrhunsko ter "pravo zagotovilo za kvaliteto in dober izbor za nakup". V svojem zapisu je opomnila na nujo, "da prestopimo mejo naše nevednosti in prisluhnemo poeziji likovnega jezika, ki je tako bogat, dragocen in pester in ki v nas vnaša dodano vrednost in nam pomaga, da zmanjšamo vpliv cenene potrošniške mrzlice, ki nam v teh prazničnih časih polni sleherni prostor".

Zimski salon pa je zgolj eden od dogodkov v sklopu 3. Zimskega festivala, v sklopu katerega se bodo do začetka januarja zvrstile delavnice kaligrafije, modeliranja manjšega portreta za odrasle, likovno-oblikovalsko srečanje ter delavnica kirigami.

V drugi polovici decembra bodo pripravili tudi debatni klub, naslovljen ZDSLU v prostoru in času - včeraj, danes, jutri; umetnost, kultura, družba, na katerem bodo po napovedi med drugimi sodelovali Aleš Sedmak, Mojca Smerdu, Robert Lozar, Narvika Bovcon in Tomaž Furlan. Pogovor bo povezovala Olga Butinar Čeh.