Od blizu 7.12.2017 14:07

Leto evropske kulturne dediščine 2018: Kjer preteklost sreča prihodnost

Milano, 7. decembra - Na evropskem kulturnem forumu, ki danes in v petek poteka v Milanu, so uradno odprli evropsko leto kulturne dediščine 2018. Usmerjeno bo na bogastvo kulturne dediščine Evrope, pri čemer bo poudarek na njegovi vlogi pri oblikovanju skupnega zavedanja o identiteti in pri izgradnji prihodnosti Evrope, so sporočili z Evropske komisije.

Italija. Italijansko mesto Milano. Foto: Karmen Kleiderman/STA Arhiv STA

Italija.
Italijansko mesto Milano.
Foto: Karmen Kleiderman/STA
Arhiv STA

Zbrane v Milanu je ob uvodu v leto kulturne dediščine nagovoril evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics. Poudaril je, da je kulturna dediščina v osrčju evropskega načina življenja: "Opredeljuje nas in ustvarja občutek pripadnosti. Kulturna dediščina vključuje književnost, umetnost in predmete, poleg tega pa tudi obrti, ki se jih učimo, zgodbe, ki jih pripovedujemo, hrano, ki jo uživamo, ter filme, ki si jih ogledamo."

Po besedah Navracsicsa moramo kulturno dediščino ohranjati in plemenititi za prihodnje rodove. Dodal je, da bo leto slovesnosti čudovita priložnost za spodbujanje ljudi, zlasti mladih, k preučevanju bogate kulturne raznolikosti in premisleku o mestu, ki ga kulturna dediščina zavzema v našem življenju: "Omogoča nam namreč razumeti preteklost in graditi našo prihodnost."

Današnjemu dogodku prisostvujejo predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, estonski minister za kulturo Indrek Saar kot predstavnik estonskega predsedstva Sveta Evropske unije, italijanski minister za kulturo Dario Franceschini, predsednica odbora za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta Petra Kammerevert in 800 predstavnikov EU iz sektorja kulture in civilne družbe.

Evropski parlament je predlog Evropske komisije, da se leto 2018 razglasi za evropsko leto kulturne dediščine, potrdil konec aprila. Namen leta je ozaveščanje o družbenem in gospodarskem pomenu kulturne dediščine. Državljani iz vseh družbenih okolij bodo lahko sodelovali pri več tisoč pobudah in dogodkih po vsej Evropi. Njegov cilj je doseči čim širšo javnost, zlasti otroke in mlade, lokalne skupnosti in ljudi, ki so redko v stiku s kulturo, da se spodbudi občutek skupne odgovornosti.

Projekte in pobude, ki se izvajajo v državah članicah, občinah in regijah EU, bodo dopolnjevali nadnacionalni projekti, ki jih financira EU. Komisija bo na primer kot vodilni dogodek evropskega leta kulturne dediščine z državami članicami organizirala Assises du Patrimoine, s katerim se bo začelo delo na dolgoročnem akcijskem načrtu EU za kulturo in kulturno dediščino. Ta dogodek bo nadaljevanje razprav voditeljev EU o izobraževanju in kulturi 17. novembra v Göteborgu, piše na spletni strani Evropske komisije.

Koordinator evropskega leta kulturne dediščine v Sloveniji je ministrstvo za kulturo v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo kulturne dediščine ter drugimi deležniki na državni in lokalni ravni. K sodelovanju so bili povabljeni vsi javni zavodi s področja kulture, izobraževanja ter druge inštitucije, ki se ukvarjajo s kulturno dediščino, sodelovanje pa je odprto tudi za organizacije civilne družbe in posameznike, ki podpirajo tematske cilje tega leta, ali želijo izvedeti kaj več o evropski razsežnosti naše kulturne dediščine.

Ministrstvo je v ta namen vzpostavilo priložnostno spletno stran: http://www.mk.gov.si/elkd, na kateri se bo sproti dopolnjeval koledar zanimivih aktivnosti in dogodkov. Aktualne novice bodo objavljene tudi na posebni Facebook strani, ministrstvo pa želi kreativnost spodbujati tudi na Instagramu.

Počastitvi leta se pridružujeta tudi ambasadorja - predavatelj mladinske književnosti na Univerzi v Ljubljani Igor Saksida in raper Rok Terkaj - Trkaj, ki bosta svoje poslanstvo navduševati mlade in njihove mentorje branja po vsej Sloveniji nad tradicionalno poezijo in hip-hopom v sklopu evropskega leta kulturne dediščine razširila s poezije na celotno področje kulturne dediščine. Podpornik leta pa je podjetje Costella, ki bo opremilo serijo svojih steklenic s podobami kulturne dediščine, cent od prodaje teh steklenic pa bo šel za obnovo kulturne dediščine, so sporočili z ministrstva za kulturo.

V Sloveniji so sicer leto simbolno odprli v nedeljo na Ta veseli dan kulture oziroma rojstni dan pesnika Franceta Prešerna.