Slovenija 8.12.2017 8:53

V Kinu Šiška Laibach z albumom Also Sprach Zarathustra

Ljubljana, 8. decembra - Skupina Laibach je poleti izdala nov album Also Sprach Zarathustra, na katerem je glasba, ki so jo člani napisali in izvajali v glasbeno-filozofski gledališki predstavi režiserja Matjaž Bergerja Tako je govoril Zaratustra. Svoj 20 studijski izdelek, ki že žanje pohvale kritikov po svetu, bodo Laibach premierno v Sloveniji predstavili v Kinu Šiška.

Ljubljana. Koncert skupine Laibach. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Koncert skupine Laibach.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Po obisku v Severni Koreji, ovekovečenem tudi v odmevnem filmu Dan osvoboditve v režiji Mortena Traavika in Ugisa Olteja, so Laibach letos izdali prvi studijski izdelek po leta 2014 izdanem Spectre. Besedila in glasba za album Also Sprach Zarathustra, na katerem je dvanajst skladb, so nastali za Bergerjevo predstavo, temelječo na najpomembnejšem delu filozofa Friedricha Nietzscheja.

Filozofov Zaratustra, ki je nastajal na različnih mestih med Alpami in Sredozemskim morjem, je odraz njegovega sunkovitega in ostrega pisanja, zdaj v krajših, zdaj v daljših zamahih in zastranitvah, v katerih je mogoče vreči interpretacijsko matrico dobesedno čez celotno obzorje njegove misli.

V predstavi Tako je govoril Zaratustra so si režiser in soustvarjalci izbrali pot po liniji Niezschejevega zasledovanja mosta med živaljo, človekom in "čezčlovekom", pri čemer gre za afirmativno zastavitev intimne linije dela v smeri notranje preobrazbe človeka.

Album Also Sprach Zarathustra je sicer The Quietus opisal kot spektakularen in sublimen, morda celo kar magnum opus zasedbe. S hvalo ne skoparijo niti drugi mediji - PopMatters bi nove kompozicije recimo uporabil kar za spremljavo naslednjega filma Davida Fincherja, Mojo je album označil kot 100 odstotno Laibach, Wiener Zeitung pa je zapisal preprosto Laibach je zakon.

Za album tedna ga je izbral tudi novinar in glasbeni kritik Dela Zdenko Matoz, ki je med drugim zapisal, da vsebuje predvsem veliko atmosferične glasbe, nekaj skladb je instrumentalnih, nekaj pa petih oziroma deklamiranih v nemščini.

"Laibach so na Also Sprach Zarathustra povsem zvesti sebi in so zvočno v precejšnji meri naredili skoraj celoten krog do svojega prvotnega zvoka, ki je temeljil na ustvarjanju zvočnih pokrajin, ko prvotna zasedba skupine Laibach še ni bila obremenjena s tehnično-glasbeno navlako. Tokrat pa tako temačnost ustvarijo izborni glasbeniki, ki trenutno delujejo pod imenom Laibach," je presodil Matoz.

Laibach bodo po napovedih na nocojšnjem razprodanem koncertu v Šiški in na sobotni ponovitvi, za katero so vstopnice za enkrat še na voljo, predstavitev novega albuma dopolnili tudi z ostalimi skladbami iz svojega zajetnega repertoarja.