Svet 9.12.2017 5:00

V Berlinu bodo razglasili dobitnike evropskih filmskih nagrad

Berlin, 9. decembra - V Berlinu bodo nocoj na 30. prireditvi razglasili dobitnike evropskih filmskih nagrad. V glavnih kategorijah s po štirimi nominacijami vodita filma O telesu in duši v režiji Ildiko Enyedi in Kvadrat Rubena Östlunda. V ospredju sta tudi filma Brez ljubezni Andreja Zvjaginceva in Ubijanje svetega jelena Yorgosa Lanthimosa.

Nemčija, Berlin. Berlinski filmski festival - Berlinale, logotip. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Berlinski filmski festival - Berlinale, logotip.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Z največ nominacijami se med igranimi celovečerci ponašata zmagovalni film letošnjega Berlinala O telesu in duši, v klavnico govedi postavljena ljubezenska zgodba, ki z izrazitim vizualnim pečatom raziskuje povezavo med telesno in čustveno odtujenostjo, ter prejemnik zlate palme v Cannesu Kvadrat. V slednjem nastopa kustos, ki pripravlja instalacijo Kvadrat. Ta mimoidoče poziva k altruizmu in jih opominja na njihovo vlogo odgovornih človeških sobitij, spremlja pa jo nenavadna oglaševalska kampanja, ki sproži precejšen odziv javnosti.

Obe deli se potegujeta za nagrado za najboljši evropski film ter za scenarij, prav tako sta za nagrado nominirana režiserka Ildiko Enyedi in Östlund. Alexandra Borbely je za vlogo v filmu O telesu in duši nominirana za najboljšo evropsko igralko, Claes Bang pa za vlogo v Kvadratu za najboljšega igralca.

Sicer sta med nominiranci za najboljši evropski film leta tudi Na drugi strani upanja in Brez ljubezni, za režijo pa sta nominirana tudi njuna režiserja Aki Kaurismaki in Zvjagincev. Slednji si je skupaj z Olegom Njeginom prislužil tudi nominacijo za scenarij, za katerega je v konkurenci tudi Francois Ozon za film Frantz.

Peti letošnji nominiranec za film leta je 120 utripov na minuto v režiji Robina Campilla, za vlogo v filmu pa je za najboljšega igralca v igri Nahuel Perez Biscayart.

Med igralci so si nominacije prislužili še Josef Hader (Stefan Zweig: Slovo od Evrope) in Jean-Louis Trintignant (Srečen konec). Poleg Alexandre Borbely pa so v kategoriji za najboljšo igralko nominirane še Paula Beer (Frantz), Juliette Binoche (Žarek v srcu), Isabelle Huppert (Srečen konec) in Florence Pugh (Lady Macbeth).

Za prav poseben filmski izdelek je po Jastogu ponovno poskrbel Lanthimos s filmom Ubijanje svetega jelena, ki ga po mnenju kritikov lahko ljubiš ali sovražiš, v njem pa mnogi najdejo vzporednice z grškimi tragedijami. Lanthimos je nominiran za evropskega režiserja leta, skupaj z Efthimisom Filippoujem pa še za scenarij. V igri za najboljšega igralca pa je tudi Colin Farrell, ki je po Jastogu že drugič sodeloval z Lanthimosom.

Za najboljši evropski dokumentarec so nominirani filmi Austerlitz (Sergej Loznica), Obhajilo (Anna Zamecka), La Chana (Lucija Stojević), Stranger in Paradise (Guido Hendrikx) in Dobri poštar (Tonislav Hristov). Sicer evropske filmske nagrade podeljujejo v številnih kategorijah, tudi za animirane in kratke filme, prav tako se obeta dobitnik nagrade združenja mednarodnih filmskih kritikov FIPRESCI.

Evropska filmska akademija je letošnje nominirance za nagrade, ki jih bodo podelili že 30., razkrila v začetku novembra v Sevilli. O nagrajencih odloča okoli 3000 članov akademije. Ob jubilejni izdaji se bodo organizatorji poleg aktualnim nagrajencem poklonili tudi filmom in osebnostim, ki so v minulih treh desetletji zaznamovali delo in zgodovino akademije, piše na njeni spletni strani. Gostitelj večera bo Thomas Hermanns.

Med drugim bodo na nocojšnji prireditvi nagrado na področju koprodukcijskega sodelovanja, Prix Eurimages, podelili filmskemu producentu Čedomirju Kolarju. Kot producent se je med drugim podpisal pod film režiserja Danisa Tanovića Nikogaršnja zemlja, ki je prejel oskarja.

Lani je za najboljši evropski film obveljala tragikomedija Toni Erdmann nemške režiserke Maren Ade.