Svet 11.12.2017 5:00

Pri Sotheby's na dražbo literarne klasike z novimi ščitnimi ovitki

London, 11. decembra - V avkcijski hiši Sotheby's bo danes in v torek potekala dražba angleški leposlovnih, zgodovinskih in otroških knjig ter ilustracij. Med drugim bodo na njej ponudili prvo angleško izdajo knjige Notredamski zvonar Victorja Hugoja iz leta 1833. Dodan ji je ščitni ovitek z ilustracijo britanskega ilustratorja Quentina Blakea.

Ščitni ovitek z Blakeovo ilustracijo nosi datum 21. september 2017. Za omenjeno knjigo se na dražbi nadejajo iztržiti med 3000 in 5000 funtov.

Na dražbi bodo sicer ponudili 33 prvih izdaj literarnih klasik, za katere so ščitne ovitke oblikovali nekateri vodilni sodobni umetniki. Izkupiček od prodanih del bo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP namenjen londonski Hiši ilustracije. Edino britansko galerijo, ki se posveča ilustraciji, je ustanovil Blake.

Blake, ki se podpisuje pod več kot 250 knjig, med njimi knjige Roalda Dahla, je za AFP povedal, da je ilustracija tisti del likovne umetnosti, ki je danes spregledan.

Na dražbi bodo ponudili tudi prvo ameriško izdajo dela Alica v ogledalu Lewisa Carolla iz leta 1872, za katero je ščitni ovitek ilustriral pionir pop arta Peter Blake, ki je oblikoval tudi ovitek znamenitega albuma Beatlesov Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

V projekt so vključeni tudi umetniki, kot sta Axel Scheffler, ki je najbolj poznan po svojih ilustracijah Zverjasca, in britanski karikaturist Gerald Scarfe, ki je več kot 50 let delal za The Sunday Times.

Med knjigami, ki bodo ponujene na dražbi, pa sta med drugim tudi Salingerjev Varuh v rži in Knjiga o džungli Rudyarda Kiplinga.

Blake pa je za dražbo doniral tudi akvarel, ki ga je ustvaril za knjigo Zgodba o mački v škornjih (The Tale of Kitty-In-Boots) britanske avtorice Beatrix Potter, ki je izšla lani.