Slovenija 11.12.2017 13:05

(Ne)znane Slovence je Darinka Kladnik predstavila z zgodbami in anekdotami

Ljubljana, 11. decembra - Pri Cankarjevi založbi je izšla knjiga (Ne)znani Slovenci, v kateri je avtorica Darinka Kladnik preko anekdot in zgodb predstavila 77 zgodb bolj ali manj znanih posameznikov, ki so pustili sledi v umetnosti, znanosti, tehniki, medicini, športu, šolstvu, cerkveni zgodovini. Matjaž Kmecl je knjigo označil za slikovito in duhovito anekdotično pisanje.

Urednik dela Tine Logar je na današnji novinarski konferenci v Konzorciju povedal, da so si novo delo založbe s področja življenjepisov po vzoru iz tujine zamislili nekoliko drugače. Predstavitve izbranih osebnosti so se lotili bolj sproščeno, esejistično. S pisateljico in novinarko Darinko Kladnik, s katero so že sodelovali pri nekaj projektih, so kmalu našli skupni jezik in prav ona je pripravila prvi seznam 150 osebnosti, ki bi jih bilo vredno predstaviti v delu.

Nekaj omejitev pa ji je Logar le postavil. Med drugim, da so v delu predstavljeni zgolj posamezniki, ki so že pokojni, da so ženske in moški enakovredno zastopani, da v njem ni politikov ter prav tako ne že obsežno predstavljenih znanih Slovencev, kot so bili Ivan Cankar, Primož Trubar ali Jože Plečnik.

Avtorica je povedala, da je bil izbor v knjigi predstavljenih oseb težaven. Na koncu se je odločila za nekatere, ki jih je poznala ali intervjuvala in o katerih je vedela tudi stvari, ki še niso bile zapisane. "Morda je to priložnost za spodbudo, da bi morali tudi dandanes pisati več o osebah, ki na določenih področjih dosegajo najrazličnejše rezultate, pa o njih vemo zgolj, kako jim je ime in kaj so dosegli," je pozvala. Z delom je želela opozoriti, da je in je bilo med nami mnogo ljudi, vrednih zapisov v knjigah in študij.

V delu (Ne)znani Slovenci so predstavljeni posamezniki, ki so živeli v obdobju 400 let. Avtorica je na predstavitvi opomnila, da osebe, ki so živele v različnih časih, žal povezuje to, da so ob doseganju svojih ciljev naletele na kup ovir. A dokazale so, da je mogoče z voljo, zagnanostjo in jasnim ciljem doseči marsikaj tudi v slabih razmerah. In to je lahko tudi danes, ko je slišati v kako težkih časih živimo, marsikomu za zgled.

Kmeclu, enemu od prvih bralcev dela, se je zdela knjiga posebej privlačna, ker je avtorica v njej portrete predstavila z manj znane strani. Po njegovih besedah vsaka stran v delu odpira nove možnosti razmisleka, označil pa ga je za slikovit mozaik slovenstva.

V njem denimo bralec pobližje spozna pustolovca Freda Bahovca, ki ga je pot preko Amerike vodila vse do Aljaske, poročil pa se je s tremi ženskami različnih ras - Indijanko, belko in temnopolto gospo, s katero se je tudi vrnil v Jugoslavijo. Avtorica je med raziskovanjem naletela tudi na dogodke, ki so bili doslej znani zgolj v zaprtih krogih. Denimo, kako se je igralec Stane Sever v Klubu kulturnikov stepel z Lojzetom Rozmanom, ki se je hvalil, da je boljši igralec od njega.

So pa k posameznikom, ki so s svojimi uspehi na različne načine zaznamovali slovensko zgodovino ali pa so s svojim delom pustili pečat na tujem, dodali tudi nekaj tujcev, ki so bili prav tako pomembni za zgodovino slovenstva, denimo retorika, zgodovinarja in genealoga Janeza Ludvika Schönlebna.

Logar je poudaril, da je namen dela preko zgodb, anekdot in določenih izsekov iz življenj posameznikov bralcu spodbuditi zanimanje zanje in potrebo, da bi izvedeli več. Materiala je po njegovih besedah dovolj za še kakšno podobno delo, v kolikor bo knjiga (Ne)znani Slovenci dobro sprejeta.