Svet 13.12.2017 6:00

V avstrijski prestolnici razstave ob 100-letnici smrti štirih pionirjev Dunajske moderne

Dunaj, 13. decembra - Na Dunaju bodo prihodnje leto s številnimi razstavami obeležili 100. obletnico smrti štirih velikih osebnosti avstrijske umetnosti - slikarjev Gustava Klimta in Egona Schieleja, arhitekta Otta Wagnerja ter grafika in oblikovalca Kolomana Moserja.

Nemčija, Dresden. Slika Poljub, avstrijskega slikarja Gustava Klimta. Foto: dpa/STA

Nemčija, Dresden.
Slika Poljub, avstrijskega slikarja Gustava Klimta.
Foto: dpa/STA

Razstave na različnih prizoriščih po mestu bodo prikazale pečat, ki so ga pionirji Dunajske moderne okrog leta 1900 pustili v avstrijski prestolnici, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj EurocommPR.

Serijo razstav so naslovili Dunaj 2018: Lepota in brezno. Klimt.Schiele.Wagner.Moser. Umetnikom bodo razstave posvetili v muzejih in galerijah, kot so Belvedere, Muzej uporabnih umetnosti (MAK), Umetnostnozgodovinski muzej, Judovski muzej, Hiša glasbe, Muzej Dunaj, Leopoldov muzej in drugi.

Klimt, Schiele, Wagner in Moser so bili najpomembnejši predstavniki Dunajske moderne, obdobja, ki označuje kulturno ustvarjanje v avstrijskem glavnem mestu na prelomu stoletja - med letoma 1890 in 1910. Med političnimi in družbenimi nemiri, ki so vodili v razpad Avstro-Ogrske, pa je bilo to obdobje plodno tako za umetnost in literaturo, kot tudi za psihologijo, filozofijo, znanost, arhitekturo in glasbo. Dunajska moderna se je razvila kot smer, ki nasprotuje naturalističnemu upodabljanju resničnosti in se osredotoča na človekovo notranjost.

Dela Klimta in Schieleja so bila revolucionarna in danes dosegajo najvišje cene. Največji zbirki njunih del na svetu hranita Leopoldov muzej in dvorec Belvedere.

Tako bodo marca v Leopoldovem muzeju odprli razstavo z naslovom Egon Schiele. Ekspresija in lirika. Umetnik bo predstavljen s povsem nove perspektive; njegovo življenje in delo bo mogoče spoznati ne le preko njegovih slik in grafik, ampak tudi preko njegovih pesmi, osebnih predmetov, fotografij, lastnih zapisov in dokumentov.

V Spodnjem Belvederu pa bodo marca odprli razstavo z naslovom Klimt ni konec. Preporod v srednji Evropi, ki se bo posvetila spremembam, ki so bile posledica konca prve svetovne vojne, smrti štirih pionirjev dunajske moderne in s tem tudi konca umetniškega razcveta. Vanjo bo vključenih 80 del različnih umetnikov, tudi Klimta, Schieleja, Oskarja Kokoschke, Moserja in Albina Egger-Lienza.

Avstrijski muzej uporabne umetnosti (MAK) pa za maj napoveduje razstavo, posvečeno arhitektu in očetu Dunajske moderne Ottu Wagnerju. Razstava bo prikazala vzajemen vpliv med Wagnerjem in drugimi protagonisti Dunajske moderne ter Wagnerjev vpliv na sodobnike, učence in prihodnje generacije arhitektov in oblikovalcev.

Stoti obletnici smrti Otta Wagnerja se bo marca z obsežno razstavo poklonil tudi Muzej Dunaj. Na ogled bodo številni eksponati iz muzejske zbirke, kot so risbe, makete, pohištvo, slike in osebni predmeti tega velikega arhitekta, od katerega se je učil tudi slovenski arhitekt Jože Plečnik.