Svet 12.12.2017 5:00

V Rimu začetek festivala Premio Europa, nagrajenec tudi Lorenci

Rim, 12. decembra - V Rimu bo do nedelje potekal gledališki festival Premio Europa, v okviru katerega bodo podelili nagrado Evropske komisije za "novo gledališko realnost". Namenili so jo petim ustvarjalcem, ki s prebojnimi in inovativnimi uprizoritvenimi praksami zaznamujejo in premikajo evropsko gledališče. Z Jernejem Lorencijem nagrada prvič prihaja v Slovenijo.

Ljubljana. Režiser Jernej Lorenci. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Jernej Lorenci.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Lorenci je bil za to nagrado prvič nominiran leta 2011. V sporočilu za javnost so ga označili za "modrega režiserja", čigar glavna ambicija je vzpostaviti poseben pretok čustev med prizorom in občinstvom. Žirija za XIV. izdajo nagrade za gledališko stvarnost ga je izbrala izmed 50 nominirancev, med katerimi je bila tudi režiserka glasbeno-gledaliških projektov Karmina Šilec.

Kot nagrajenec se je Lorenci znašel ob nemški režiserki Susanne Kennedy, ki raziskuje povezavo med gledališčem in drugimi oblikami, avstrijsko-izraelski režiserki Yael Ronen, "svetovljanski dramatičarki in režiserki, sposobni portretiranja tragičnih družbenopolitičnih situacij s humorjem", italijanskem koreografu Alessandru Sciarroniju, ki "vedno preseneča tiste, ki ga želijo ujeti v en sam žanr", ter ruskem režiserju Kirilu Serebrenikovu, "briljantnemu in inovativnemu umetniku".

Glavna nagrada bo šla tokrat, šele drugič v zgodovini podeljevanja, v roke igralcema Isabelle Huppert in Jeremyju Ironsu. Doslej jo je dobil samo Michel Picolli leta 2001. Podelili bodo še nekaj posebnih nagrad, nagrajenci pa bodo v Rimu predstavljeni s predstavami, okroglimi mizami in drugimi dogodki.

"To je nekonvencionalna priložnost, da se sreča in spozna nagrajene umetnike, udeleži njihovih predstav in spremljevalnih srečanj, ki se ukvarjajo z njihovimi pristopi k gledališču," so o festivalu zapisali prireditelji. Nagrado Evropske komisije podeljujejo pod pokroviteljstvom Evropskega parlamenta in Sveta Evrope. Partnerji so Mednarodno združenje gledaliških kritikov, s katerim v Sloveniji sodeluje Društvo gledaliških kritikov in teatrologov, Mednarodni gledališki inštitut (ITI), ki v Slovenijo sega preko Slovenskega centra ITI, Evropsko združenje festivalov ter Zveza evropskih gledaliških šol in akademij.

Dobitnike nagrad Evropske komisije za gledališče Premio Europa so razglasili 25. oktobra na dan evropskih zgodovinskih gledališč. Lorenci se je tako s svojo gledališko poetiko prebil med najuglednejše režiserje. Na seznamu dobitnikov so namreč legendarna imena, kot so Peter Brook, Heiner Müller, Robert Wilson, Pina Bausch, Harold Pinter in Peter Stein.

Lorenciju sicer, kot je povedal za STA, nagrada v tem trenutku "ne pomeni kaj dosti" zaradi smrti Jerneja Šugmana, ki je bil po njegovih besedah eden glavnih razlogov, da jo je dobil, saj je sodeloval v treh predstavah, ki sodijo k nagradi. Ena od njih je Kralj Ubu, ki so jo ob tej priložnosti nameravali odigrati v Rimu.