Svet 12.12.2017 15:21

Teksaška univerza na spletu objavila polovico arhiva Gabriela Garcie Marqueza

Austin, 12. decembra - Univerza Teksas v Austinu je na spletu objavila približno polovico od 27.000 strani obsežnega arhiva pokojnega Nobelovega nagrajenca za literaturo Gabriela Garcie Marqueza. Odločitev se, kot na svoji spletni strani poroča Deutsche Welle, zdi nenavadna, glede na to, da so avtorjeva dela še vedno zaščitena z avtorskimi pravicami.

Približno polovica literatovega arhiva, ki ga je univerza odkupila pred dvema letoma, je na spletu brezplačno na voljo za uporabo po zaslugi Centra Harry Ransom pri teksaški univerzi, je Deutsche Welle povzel ameriške medije. Univerza je napovedala, da namerava digitalizirati celoten lavreatov opus, ki obsega 27.000 strani rokopisov, fotografij, pisem in beležk, in sicer tako v angleškem kot španskem jeziku.

Kot je poudaril New York Times, je poteza toliko bolj nenavadna zaradi dejstva, da je Marquezovo delo še vedno avtorsko zaščiteno.

"Lastniki pogosto zavzamejo restriktivno stališče do svoje intelektualne lastnine, ker verjamejo, da znanstvena uporaba ogroža ali zmanjšuje komercialne interese," je po pisanju časnika Times dejal direktor Centra Harry Ransom Steve Ennis. "Hvaležni smo Gabovi družini, da je sprostila arhiv in prepoznala naše delo kot drugo obliko storitve njegovim bralcem vsepovsod," je dodal.

"Največji Kolumbijec, ki je kdajkoli živel", kot je Marqueza ob smrti leta 2014 opisal kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos, je bil mednarodno slaven že za časa življenja kot predstavnik magičnega realizma, zlasti z romanoma Sto let samote ter Ljubezen v času kolere. Pisateljsko kariero je začel kot novinar, pri tem se ni preplašil obsojanja tako kolumbijskih kot tujih politikov. Kot vnet kritik davka, ki ga ima na človeka nebrzdan kapitalizem, je Marquez nasprotoval tudi temu, kar je skozi življenje zaznaval kot vsiljiv imperializem ameriške vlade.

Po potovanju v ZDA v 50. letih prejšnjega stoletja in ustalitvi v Ciudad de Mexico so Marquezu kasneje za tri desetletja prepovedali vstop v ZDA, po poročanju zaradi njegovih vezi s komunistično stranko. Nekoliko ironično pa je po pisanju Deutsche Welle to, da je bil najljubši romanopisec nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, ki ga je nekoč imenoval za "najbolj pomembnega avtorja leposlovja v kateremkoli jeziku, odkar je umrl William Faulkner".

Iz tega razloga je bil marsikdo presenečen, ko je Center Harry Ransom odkupil pisateljev arhiv, in sicer po poročanju za dva milijona dolarjev. Razvpito bogata knjižnica je prav tako odkupila arhiv britanskega romanopisca Iana McEwana, pa tudi arhiva nobelovcev J.M. Coetzeeja in Kazua Ishigura. Zadnji je v nedeljo ob prejemu nagrade v Stockholmu izpostavil pomen literature v razdrobljenem svetu in dejal, da bo "ovire premostilo dobro pisanje in dobro branje".