Svet 13.12.2017 5:00

U2 prva skupina v zgodovini s top albumom v štirih zaporednih desetletjih

New York, 13. decembra - Novi album U2 Songs of Experience je zasedel prvo mesto ameriške lestvice 200 najbolje prodajanih albumov, s čimer je irska skupina postala prva zasedba v zgodovini, ki ji je to uspelo v štirih zaporednih desetletjih.

Mehika. Irska rock skupina U2. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Mehika.
Irska rock skupina U2.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V 80. letih je namreč na lestvici, ki jo objavlja revija Billboard, kraljevala z albumom Joshuom Tree, v 90. letih s tremi albumi: Achtung Baby, Zooropa in Pop, v novem tisočletju pa s še dvema ploščama - How to Dismantle an Atomic Bomb in No Line on the Horizon.

Prva mesta s svojimi albumi so v štirih desetletjih dosegli tudi Beatlesi, vendar ne zaporedoma. V zaporednih desetletjih pa so štiri številke ena zabeležili še trije samostojni umetniki - Bruce Springsteen, Janet Jackson in Barbra Streisand, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Album Songs of Experience so v ZDA v prvem tednu prodali v nakladi 185.000 primerkov, kar je največji prodajni uspeh nekega rock albuma v vsem letu. Naslov albuma je aluzija na zbirko pesmi Williama Blakea ter nadaljevanje albuma Songs of Innocence iz leta 2014, ki je reflektiral otroštvo frontmana zasedbe Bona v Dublinu.