Slovenija 13.12.2017 10:50

V CD otroška predstava Planet Globokar za uvajanje v sodobno glasbo

Ljubljana, 13. decembra - Cankarjev dom (CD) bo ob 18. uri v Linhartovi dvorani gostil otroško večmedijsko glasbeno predstavo Planet Globokar v izvedbi Studia Dan z Dunaja. Glasbeni laboratorij za čute, kot so ga poimenovali, po mnenju organizatorjev predstavlja igrivo in zabavno uvajanje v sodobno glasbo.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V predstavi ponoči, ko ves svet spi, zaživi čudoviti in nenavadni glasbeni planet skladatelja Vinka Globokarja. Devet pogumnih zvočnih raziskovalcev iz Ansambla Studio Dan se poda na raziskovanje novih svetov. Pred občinstvom se vzpostavi glasbeni laboratorij in celotna predstava postane zabaven, razposajen glasbeni eksperiment.

Nenavadna predstava Studia Dan je bila prvotno namenjena mlajšemu občinstvu, vendar sta se njeni subverzivna duhovitost in anarhična zvočnost še bolj osvobajajoče dotaknili njihovih staršev. Skladatelj Vinko Globokar k tradicionalnim glasbenim inštrumentom pristopi z navihanim veseljem in otroško navdušenostjo. Zanj glasbilo ni posvečen objekt, temveč podaljšek telesa.

V njegovem edinstvenem glasbenem laboratoriju je vse razstavljeno in ponovno sestavljeno popolnoma nepričakovano - pozavne so povezane z vrtnimi cevmi, na klarinete igrajo pod vodo ali pa se cel ansambel med igranjem vrti v ponorelih krogih. Na tem planetu imajo vse žive in nežive stvari svoj zvočni pomen, predstavlja se nam kot zveneča pokrajina visoke zvočne gostote in različnosti. "Planet Globokar nas vabi, da se odmaknemo od vsakdanjega in slišimo glasbo - in življenje - z nove perspektive," so sporočili iz CD.

"V 70. letih sem začel razmišljati o Laboratoriumu, zbirki eksperimentov za deset glasbenikov, ki rišejo nove meje glasbenega raziskovanja. Teh 55 skladb - vseh precej utopičnih - sem pisal trinajst let in delo zaokrožil. Skupna izvedba skladb traja pet ur. Nekega dne mi je pozavnist in skladatelj Daniel Riegler pisal o svoji nameri dramatizirati določene odseke Laboratoriuma in oblikovati gledališko predstavo za otroke. Ob ogledu v Gradcu sem bil osupel in navdušen nad dejstvom, da lahko z vpeljavo humorja in vzbujanjem radovednosti popolnoma resna zamisel postane še resnejša. To mi je bilo v poduk," je o predstavi zapisal Globokar.

Studio Dan je leta 2005 ustanovil Daniel Riegler za prvi festival JazzWerkstatt na Dunaju. Ansambel je bil sprva zasnovan kot big bend, danes pa se lahko glede na projekt poljubno preoblikuje. Giblje se med različnimi podžanri sodobne glasbe, med drugim improvizacijo, novo glasbo, jazzom in (art) rockom. Studio Dan je edini veliki avstrijski ansambel, ki ne pripada ne usmeritvi jazzovskega big benda niti strogo poustvarjalni sodobni komornoglasbeni kulturi. S Studiom Dan Riegler kurira in oblikuje nove programe in koncertne cikle ter izdaja glasbene albume.