Svet 13.12.2017 12:45

Slovenska filharmonija bo spet gostovala na Kitajskem

Peking, 13. decembra - Po lanskem gostovanju v mestu Nanjing na Kitajskem se orkester Slovenske filharmonije ponovno odpravlja v to deželo. Konec tedna se bo vključil v redno koncertno dejavnost Nacionalnega centra za glasbo, ples in gledališče v Pekingu. Na dveh koncertih, 16. in 17. decembra, bodo glasbeniki ponovno nastopili pod taktirko Jamesa Judda.

Na sobotnem koncertu bodo orkestraši izvedli Beethovnovo Simfonijo št. 3, imenovano Eroica, tri Brahmsove Madžarske plese, dela Alda Kumarja in Slavka Avsenika ter baletno suito Hrestač Petra Iljiča Čajkovskega.

Na program nedeljskega koncerta pa so poleg baletne suite Hrestač uvrstili uverturo k Mozartovi Figarovi svatbi, Mendelssohnovo simfonijo št. 4, imenovano Italijanska, uverturo k Rossinijevi operi Viljem Tell ter tretji stavek iz Rahmaninovega drugega klavirskega koncerta. Solist v njem bo pianist Tim Zhang, so sporočili iz Slovenske filharmonije.

Orkester Slovenske filharmonije je v osemmilijonskem mestu Nanjing v delti reke Jangce, 300 kilometrov zahodno od Šanghaja, gostoval septembra lani. Tudi takrat jih je vodil britanski dirigent James Judd, na predlog organizatorjev pa so izvedli program z glasbo Haydna, Beethovna in Brahmsa, treh častnih članov, ki jim je to priznanje podelila predhodnica današnje filharmonije Accademia Philharmonicorum.

Orkester s Kitajsko veže sodelovanje s Tan Dunom, enim najbolj cenjenih sodobnih skladateljev, ki je s slovenskimi glasbeniki v zadnjih nastopil tako v redni abonmajski ponudbi kot tudi na odprtju poletnega Ljubljana festivala leta 2015.

Pred tem je orkester leta 2012 opravil odmevno evropsko turnejo z rusko sopranistko Ano Netrebko in pod taktirko Emmanuela Villaumeja, na kateri so koncertno izvajali opero Jolanta Čajkovskega.