Svet 14.12.2017 6:00

Družina Charlieja Chaplina za ohranitev londonskega filmskega muzeja

London, 14. decembra - Družina Charlieja Chaplina se je v pismu zavzela za ohranitev londonskega filmskega muzeja. Muzej v nekdanjem Lambethovem delovišču, kjer je Chaplin nekoč živel, bi lahko bil ogrožen, ker mu marca prihodnje leto poteče najemnina.

Kitajska, Jilin. Britanski igralec Charlie Chaplin. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Jilin.
Britanski igralec Charlie Chaplin.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Pet Chaplinovih otrok, Geraldine, Michael, Victoria, Annette in Jane, je v pismu izrazilo stisko zaradi morebitnega zaprtja muzeja (London Cinema Museum). Kot so zapisali, je boleča izkušnja, ki jo je tam doživel filmski zvezdnik, veliko pripomogla k "edinstvenemu ustvarjalnemu daru" njihovega očeta, poroča britanski BBC. Po besedah svetovalke muzejske uprave Katherine Ford je Chaplinova družina velik podpornik.

Otroci so v pismu zapisali, da je bil njihov oče v in zunaj Lambethovega delovišča od četrtega leta dalje in zato ne gre za slavni del družinske zgodovine. Vendar pa so ganjeni, ker so zgradbo preoblikovali v živahno socialno in kulturno središče za lokalne prebivalce in London.

Za ohranitev muzeja, ki ima dobrodelni status in ga vodijo prostovoljci brez javnih sredstev, je bila vzpostavljena tudi peticija, ki jo je doslej podpisalo več kot 19.000 podpornikov. Kot pravi peticija, lastniki zgradbe, Južni London in Maudsley Hospital Trust, načrtujejo prodajo premoženja, kar pomeni, da "jih je mogoče zlahka izseliti".

Muzej je, kot še piše v peticiji, vložil konkurenčno ponudbo za nepremičnino v sodelovanju z družbo Family Mosaic, ki je del skupine Peabody Group, velikega stanovanjskega združenja, ki zagotavlja cenovno dostopne domove ter storitve oskrbe in podpore.

Muzej sicer hrani obsežno zbirko kinematografskih predmetov, Chaplinova družina pa ga opisuje kot največji približek muzeja, posvečenega Chaplinu v Veliki Britaniji.

Chaplin se je rodil leta 1889 v Londonu in približno deset let preživel v in zunaj Lambethovega delovišča na ulici Renfrew. Po podatkih omenjenega pisma je bil tam nazadnje leta 1903, ko je bil star 14 let. Takrat je tja pripeljal svojo mater, ki je trpela za hudo duševno motnjo. Kasneje so jo premestili v zavod, kjer je ostala do smrti.

Revno življenje je mojster nemega filma pustil za seboj, ko se je pridružil gledališki skupini in leta 1910 odpotoval v Ameriko. Tam ga je opazila filmska družba, s katero je podpisal pogodbo in ustvaril vrsto uspešnih filmov z liki, kot je slavni Potepuh, za katerega ga je navdihnilo njegovo odraščanje v revščini.