Slovenija 14.12.2017 10:01

V Ustvarjalnem centru Švicarija dve novi razstavi

Ljubljana, 14. decembra - V Ustvarjalnem centru Švicarija v parku Tivoli se bosta danes zvrstila dva dogodka. Ob 17. uri bodo odprli razstavo Kopiranje, ki predstavlja dela iz knjige umetnika ob sodelovalnem projektu z združenjem Printeresting, ob 19. uri pa še razstavo Predvideno je prehodno obdobje umetnice Marije Mojce Pungerčar, rezidentke Švicarije.

Ljubljana. Ustvarjalni center Švicarija. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ustvarjalni center Švicarija.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Razstava Kopiranje je nastala v sodelovanju z združenjem Printeresting. To je sprva zasnovalo umetnostni blog, katerega vloga je bila analizirati vlogo grafike v sodobni kulturi in vzpostavljati nove povezave med umetnostjo, oblikovanjem in aktualnimi dogodki. Na blogu je bilo od leta 2008 do leta 2015 objavljenih več kot 2000 besedil.

Zatem se je Printeresting osredotočil na produkcijo dogodkov, publikacij in razstav, ki vzpostavljajo nove odnose med dejanskimi in virtualnimi svetovi. Kopiranje je njihov aktualen projekt, v sklopu katerega je nastala knjiga umetnika.

V projektu Kopiranje so se umetniki na različne načine soočili s kopiranjem in kopijo. Na razstavi v pritličju Švicarije se predstavlja 11 umetnikov, med njimi tudi Nika Rupnik in Nez Pez iz Slovenije. Kopije in "izpisi" zelo pripomorejo k zmedenosti grafičnih umetnikov, pa tudi k oteževanju razumevanja laikov, kaj točno je umetniška grafika. Pri projektu je umetnike zanimalo, ali lahko ta zaznana šibka točka odpre pot do še nevidene moči, piše v sporočilu za javnost.

Umetniki so bili naprošeni, naj izdelajo nekaj, kar tako ali drugače raziskuje pojem "kopiranja", in naj privzamejo končno obliko, ki bo to vprašanje tudi utelešala, zato so bili vsi sodelujoči omejeni na uporabo vsakdanje tiskarske opreme. Na razstavi bo do 4. januarja na ogled rezultat raziskovanja "kopij" in tega, kaj pomeni kopirati oziroma narediti kopijo.

Ob 18. uri bo v prvem nadstropju Švicarije potekalo vodstvo po razstavi Predvideno je prehodno obdobje umetnice Marije Mojce Pungerčar, razstavo pa bodo uradno odprli ob 19. uri. Umetnica izhaja iz izbora fotografskih posnetkov, s katerimi je v daljšem časovnem obdobju dokumentirala zasebne dogodke, ki predstavljajo ali nakazujejo življenjske prelomnice. Naslov projekta je povzet po davčnem obvestilu.

V štirih instalacijah, ki sestavljajo projekt, so fotografije natisnjene na steklo ali tekstil. Natisnjene podobe je umetnica nadgradila z vezenjem in tkanjem, projekt pa vključuje tudi luč, video in zvok. Z novo tematsko razstavo Predvideno je prehodno obdobje Marija Mojca Pungerčar odpira svoj atelje v Ustvarjalnem centru Švicarija, ki ga je poimenovala Dnevna soba. Razstava bo na ogled do 16. februarja.