Slovenija 14.12.2017 13:26

V Unionski dvorani po novem Zimski festival s tremi glasbenimi poslasticami

Ljubljana, 14. decembra - Po letošnjem uspešnem sodelovanju med Grand hotelom Union in Festivalom Ljubljana s koncertom Londonskega kraljevega filharmoničnega orkestra bo le to v februarju 2018 preraslo v Zimski festival. Ta bo vključeval koncert violinista Nigela Kennedyja, nastop New Swing Quarteta ob 50-letnici delovanja ter obisk velikega tenorista Ramona Vargasa.

Umetniški vodja in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek je na današnji novinarski konferenci spomnil, da je bil februarski koncert Londonskega kraljevega filharmoničnega orkestra v Unionski dvorani dobro sprejet in razprodan, njegova kakovost pa je bila vrhunska. Ugotovili so, da si obiskovalci Ljubljana festivala pa tudi drugi ljubitelji glasbe želijo tovrstnih dogodkov tudi pozimi. V kolikor bo tridnevni festival dosegel dober odziv, bi ga lahko v prihodnje tudi širili.

Brlek je poudaril, da so ob ideji serije zimskih koncertov naleteli na odlično sodelovanje Grand hotela Union in njegovega vodstva, ki se zaveda, da imajo veliko srečo in hkrati odgovornost, saj imajo v lasti prelepo secesijsko dvorano z odlično akustiko, ki je bila skorajda ves čas svojega 110-letnega obstoja prizorišče vrhunskih koncertov.

Glavni izvršni direktor Union hotelov Matej Rigelnik je povedal, da je Grand hotel Union zavezan k določeni tradiciji, želi pa si, da bi Zimski festival pomagal v njegovih prostorih oživiti zgodbe iz bližnje in daljne preteklosti. Spomnil je, da je bila poleg dvorane izrednega pomena tudi kavarna Union, v kateri so se družili najpomembnejši slovenski umetniki in intelektualci, kot so Rihard Jakopič, Hinko Smrekar in Ivan Cankar.

Zimski festival bo 10. februarja uvedel koncert karizmatičnega angleškega violinista Nigela Kennedyja, označenega tudi za "prvega rock zvezdnika klasične glasbe", ki bo izvedel koncert Bach in jaz. Brlek je povedal, da Kennedy v Ljubljano prihaja s svojo skupino, klasične skladbe pa bo predstavil v svojem crossover slogu. Med drugim je Kennedy znan po tem, da je v klasiko prelil skladbe Jimija Hendrixa, kar mu je odprlo pot za sodelovanja z glasbeniki, kot so Paul McCartney, Kate Bush in The Who.

Prav poseben bo koncertni večer 12. februarja, ko bo na odru Unionske dvorane v polni postavi svojo 50. obletnico delovanja proslavil New Swing Quartet. Kvartet, ki poustvarja tradicijo črnskega spirituala in gospela ter cerkva ameriškega juga, se sicer na odre vrača po desetletni odsotnosti in napovedanemu slovesu ob 40-letnici. Temu je med drugim botrovala bolezen Dareta Heringa, a kot so povedali, jih je v ponoven nastop prepričalo srečanje na kavi, na katerem so zapeli in se počutili, kot da desetletje ne bi minilo.

Oto Pestner je obljubil, da bodo v Unionski dvorani pripravili prav poseben koncert, s katerim ne bodo nikogar razočarali: "Ubrali bomo drugo strategijo koncerta. Ne bi rad preveč razkrival, vsekakor pa ne bodo umanjkale klasike, ki se jih od nas pričakuje, vmes pa se bo pojavila tudi kakšna noviteta."

Festivalski tris bo na valentinovo, 14. februarja, zaokrožil nastop mehiškega opernega zvezdnika Ramona Vargasa, ki si je od debija v zgodnjih 90-ih letih ustvaril renome enega najboljših tenoristov 21. stoletja, so zapisali pri Agenciji Gig. Brlek si obeta imeniten koncert. Na programu bodo dela Mozarta, Verdija, Puccinija in Rossinija. Ob Vargasu bo nastopila slovenska sopranistka bošnjaških korenin Elvira Hasanagić, orkestru Simfonikov RTV Slovenija pa bo po izboru Vargasa dirigiral Argentinec Facundo Agudi.