Slovenija 15.12.2017 11:04

V SMG pošastna priredba Goldingove antiutopije Gospodar muh

Ljubljana, 15. decembra - V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo nocoj ob 20.30 premiera predstave Pošasti, ki jo je po znameniti antiutopiji Gospodar muh avtorja Williama Goldinga za oder priredila letošnja Grumova nagrajenka Simona Hamer. Pošasti gradijo na osnovnih motivih alegoričnega romana, a so postavljeni v politične in družbene koordinate današnjosti.

Živi spomini na klanje druge svetovne vojne in latentna panika ob misli na grožnjo (nove) atomske bombe sta bili ključni koordinati časa, v katerem je britanski pisatelj in Nobelov nagrajenec za književnost Golding leta 1954 objavil danes kultni alegorični roman Gospodar muh.

Zgodba o skupini britanskih šolarjev, ki se po strmoglavljenju letala znajdejo na neposeljenem tropskem otoku, se sprva bere kot robinzonski roman, prepoln pustolovščin in igrivosti. A navidezna idila brez odgovornih odraslih začne hitro razpadati in mlada življenja ugašajo pod udarci v imenu boja proti namišljeni pošasti.

Goldingov roman na dramaturginjo in avtorico besedila Simono Hamer, kot je pojasnila na nedavni novinarski konferenci, v gimnazijskih letih ni naredil večjega vtisa oz. se z njim ni znala identificirati. Šele ob povabilu SMG, pogovoru z Vitom Tauferjem, ki je prevzel režijo, in ponovnem prebiranju je začela o njem razmišljati iz današnje perspektive, skozi kontekst predvojne Evrope.

"Ko sem se poleti utapljala v Goldingovo antiutopijo z nalogo dramske interpretacije romana, sem postala pozorna na slikovit jezik, poetične opise destrukcije in - seveda - na tesno stkano mrežo simbolov, ki zgodbo dvigujejo na raven alegorije," je povedala v pogovoru z režiserjem v decembra izdanem gledališkem listu SMG.

Vzporednice med Goldingovo antiutopijo in z bodečo žico obdano Evropo se po navedbah SMG ponujajo kar same in silijo k ponovnemu razmisleku o mehanizmih človeške uničevalnosti. Ob tem se zastavlja vprašanje, kakšno podobo privzema gospodar muh današnjosti.

V predstavi igrajo Romana Šalehar, Ivan Godnič, Gregor Prah k. g., Robert Prebil, Matej Recer, Dario Varga in Matija Vastl. Na bobnih jih bo na odru spremljal Sergej Ranđelović. Avtor glasbe je Mitja Vrhovnik Smrekar, pod scenografijo se podpisujeta Branko Hojnik in Urša Vidic, pod kostumografijo in maske Ana Žerjal, pod koreografijo pa Jana Menger.