Slovenija 15.12.2017 11:50

Koroška galerija jubilejno leto zaključuje z mednarodno razstavo Vojna

Slovenj Gradec, 15. decembra - Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec letošnje leto, v katerem obeležuje 60-letnico delovanja, zaključuje z odprtjem mednarodne razstave Vojna. Jedro razstave, ki jo odpirajo ob 18. uri, je svetovno znana istoimenska grafična serija nemškega ekspresionističnega slikarja in grafika Otta Dixa.

Poleg del Otta Dixa, ki jih je slovenjgraška galerija pridobila v sodelovanju z nemškim inštitutom IFO in Goethejevim inštitutom iz Ljubljane in ki so jih v Slovenj Gradec pripeljali z razstave v Mehiki, bodo na razstavi Vojna na ogled tudi dela nekaterih drugih domačih in tujih umetnikov.

Med drugim izraelske umetnice Yael Bartana, dela slovenskih umetnikov Bogdana Borčića in Zorana Mušiča, izbor fotografij svetovno znane ameriške fotografinje Lee Miller, pa tudi fotografije samostojnega umetnika Gorana Bertoka iz Ljubljane in hrvaške fotografinje Sandre Vitaljić. Del razstave so tudi fotografije iz projekta Lekcije leta '91.

Na razstavi s svojimi deli sodelujejo tudi multimedijski umetniki: v Iranu rojen Reza Aramesh, gvatemalski umetnik Alberto Rodriguez Collia in bosanski umetnik Radenko Milak. V razstavo so uvrstili tudi dela iz stalne likovne zbirke Muzeja novejše zgodovine Slovenije, ki so nastala med drugo svetovno vojno, predstavitev pa zaokrožujejo dela domačega slikarja Jožeta Tisnikarja iz galerijske zbirke in prostorska postavitev Metoda Frlica iz Ljubljane.

Letošnje razstave v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradcu so zastavljene kot odgovor na mednarodne razstave, ki jih je galerija pripravila v 60., 70. in 80. letih minulega stoletja in ki so promovirale mir, solidarnost in razumevanje. Pomembno vlogo pri začetkih delovanja galerije in njenem mednarodnem udejstvovanju je imel prvi ravnatelj galerije, akademski slikar Karel Pečko, ki je galerijo, sprva imenovano Umetnostni paviljon, vodil 40 let.

Danes je Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec osrednji javni zavod za področje vizualne umetnosti v regiji, z delovanjem in mednarodno dejavnostjo pa je poznana tudi širše.

Razstava Vojna bo v Slovenj Gradcu na ogled do 18. marca 2018, kustos razstave je Marko Košan. Današnje odprtje razstave bo pospremil protivojni performans avstrijskega umetniškega kolektiva XXXXismTMC. Ta v svet pošilja sporočila miru, ki so ji prispevali številni mednarodni avtorji, na oblačilih vojakov pa so zapisana s posebno vojaško barvo, ki je vidna le z očali za opazovanje v temi.