Na hitro prelistano 16.12.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 16. decembra - Pri Mladinski knjigo sta izšli dve deli, ki bosta razveselili ljubitelje Harryja Potterja in J.K. Rowling, pri reviji Stripburger in Forumu Ljubljana kot posebna izdaja prevod Gipijevega romana v stripu Dežela potomcev, pri založbi Miš pa mladinsko delo Temna resnica avtorja Jeffa Rossa.

Ljubljana. Ilustrirana izdaja prvega dela serije knjig o priljubljenemu mlademu čarovniku Harryju Potterju pisateljice J.K. Rowling z naslovom Kamen modrosti. Foto: STA

Ljubljana.
Ilustrirana izdaja prvega dela serije knjig o priljubljenemu mlademu čarovniku Harryju Potterju pisateljice J.K. Rowling z naslovom Kamen modrosti.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Temna resnica avtorja Jeffa Rossa. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Temna resnica avtorja Jeffa Rossa.

Foto: STA

Ljubljana. Knjiga J.K. Rowling z naslovom Magične živali. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga J.K. Rowling z naslovom Magične živali.

Foto: STA

Ljubljana. Roman v stripu Dežela potomcev priznanega avtorja Gipija v prevodu Bojana Albaharija. Foto: STA

Ljubljana.
Roman v stripu Dežela potomcev priznanega avtorja Gipija v prevodu Bojana Albaharija.
Foto: STA

PRI MLADINSKI KNJIGI PREDNOVOLETNI PAKET ZA OBOŽEVALCE HARRYJA POTTERJA

Pri največji slovenski založbi sta izšli ilustrirana izdaja prvega dela serije knjig o priljubljenemu mlademu čarovniku Harryju Potterju pisateljice J.K. Rowling s podobami Jima Kaya ter knjiga s prvim scenarijem J.K. Rowling Magične živali, ki razkriva svet 50 let pred zgodbo o nadebudnemu čarovniku.

Zgodba dela Kamen modrosti je poznana: "Življenje Harryja Potterja se za vedno spremeni na njegov enajsti rojstni dan, ko mu Hagrid, velikan z zmršenimi lasmi in divjo brado, dostavi pismo in nepričakovane novice. Harry Potter ni običajen fant: čarovnik je." In nenavadna pustolovščina se začne. Posebnost ilustrirane izdaje so čudovite barvne risbe prejemnika nagrade Kate Greenaway Medal, ki so globoko ganile tudi samo pisateljico: "Všeč mi je njegova interpretacija sveta Harryja Potterja in hvaležna sem, da ga je oplemenitil s svojim talentom." Pri Mladinski knjigi pa so zapisali, da je delo "očarljiva poslastica, kot nalašč za predane oboževalce in za bralce, ki šele vstopajo v svet Harryja Potterja".

Zveste privržence serije bo navdušilo tudi delo J.K. Rowling Magične živali, v katerem bodo lahko spoznali svet še pred Potterjem, poln nenavadnih likov. V delu nastopa raziskovalec in magizoolog Salamander Scamander, ki je pravkar zaključil pot okoli sveta, na katero se je podal v lovu za nenavadnimi magičnimi bitji. V New Yorku se namerava ustaviti le na kratko, a ko njegov kovček pristane v napačnih rokah in se magične živali iz njega raztepejo po vsem mestu, se začnejo težave. Po pisateljičinem scenariju je nastal tudi film, v katerem glavno vlogo Salamandra Scamandra igra z oskarjem nagrajeni igralec Eddie Redmayne. "Mojstrsko napisana pustolovščina, polna napetih preobratov," so knjigo pospremili pri založbi.

PRI STRIPBURGERJU STRIPOROMAN DEŽELA POTOMCEV

Kot posebna izdaja je pod okriljem Foruma Ljubljana v Stripburgerjevi zbirki Ambasada Strip izšel roman v stripu Dežela potomcev priznanega avtorja Gipija v prevodu Bojana Albaharija. Misel, ki spremlja delo je, da bi lahko o razlogih in vzrokih, ki so pripeljali do konca, napisali cela poglavja zgodovinskih knjig. A po koncu ni bila napisana niti ena knjiga. Italijanski stripovski avtor Gian Alfonso Pacinotti, bolj znan pod psevdonimom Gipi, pa je svojo Deželo potomcev postavil ob zastrupljeno jezero, na obalo katerega naplavlja trupla.

V neki postapokaliptični prihodnosti je človečnost tistih redkih ljudi, ki še poseljujejo opustošen in surov svet, v katerem ni prostora za nežnost, postavljena pred preizkušnjo. Z njo se soočita tudi fanta, ki z očetom živita odmaknjeno od domnevno nevarnih človeških skupnosti. Nasilen dogodek prekine njun vsakdan in ju spodbudi, da se odpravita v svet iskat nov smisel življenja kot tudi lastno identiteto.

"Nezmotljivo artistična, gipijevsko dosledna in vizualno pismenemu bralcu zelo všečna črno-bela risba s spretnim kadriranjem in bogato ekspresivnostjo brezšivno podpira zanimivo zgodbo, ki načenja univerzalna vprašanja človeškosti, identitete posameznika in njegove vloge v svetu in nagovarja bralce iz vseh okolij in družb, ne da bi pri tem izgubila svojo pripovedno moč," so zapisali pri založbi.

DELO TEMNA RESNICA O RAZUMEVANJU RASNE NESTRPNOSTI

Pri založbi Miš je v prevodu Andraža Banka izšlo delo Temna resnica avtorja Jeffa Rossa. Namenjeno je starejšim najstnikom, devetošolcem in srednješolcem. V knjigi nastopata Riley in Dashawn, ki sta najboljša prijatelja že od malih nog. Skupna strast do rolkanja ju še bolj zbližuje, potem pa se nekega dne zgodi nekaj strašnega - Dashawna pretepe policija. Zakaj? Ker je temnopolt. Riley temu kar ne more verjeti, zato se odloči, da bo zadevo raziskal na lastno pest, temna resnica, ki jo odkrije, pa ga pretrese do kosti. "Zgodba obravnava aktualno tematiko rasne nestrpnosti in ponuja primerne iztočnice za pogovor o rasizmu in njegovih posledicah. Preprosto napisano delo nudi tudi krasen uvid v življenje mladostnikov in skejtanja ter se s tem približa mladim bralcem," so zapisali pri založbi.