Svet 17.12.2017 6:00

Tolminski muzej z razstavo o Keltih gostuje v Sarajevu

Sarajevo, 17. decembra - V Sarajevu je na ogled razstava Topot keltskih konj. Najdišče Bizjakova hiša v Kobaridu (Slovenija) in Kamenjača v Brezi (BiH), ki jo je Tolminski muzej pripravil v sodelovanju z Narodnim muzejem Bosne in Hercegovine. Arheološka razstava, ki so jo prvič predstavili leta 2012, je gostovala v več domačih muzejih, v Italiji in na Hrvaškem.

Murska Sobota. Novinarska konferenca pred odprtjem razstave Branka Kermana Kelti so tüdi tü - Sledovi keltske poselitve v Prekmurju. Foto: Marjan Maučec/STA Arhiv STA

Murska Sobota.
Novinarska konferenca pred odprtjem razstave Branka Kermana Kelti so tüdi tü - Sledovi keltske poselitve v Prekmurju.
Foto: Marjan Maučec/STA
Arhiv STA

Arheološka zgodba novega najdišča Bizjakova hiša v Kobaridu, poimenovanega po domačem imenu na Gregorčičevi ulici 19, se je začela odvijati 23. junija 2010, ko so se v žlici gradbenega stroja pokazali prvi železni in bronasti predmeti. Območje znotraj gradbenega izkopa je za kratek čas zasedla skupina arheologov, ki je najdišče raziskala, so o najdišču razstavljenih predmetov tedaj zapisali v Tolminskem muzeju.

Arheološke raziskave so odkrile zakop več konj, posamezne kosti drugih živali, med kostmi in pod njimi pa je bilo različno keltsko orožje in vojaška oprema, deli konjske oprave ter posamezni predmeti osebne noše. Večina najdb je povezanih s keltskimi konjeniki, nekaj predmetov (na primer železen srp, železova žlindra, bakrova talina in lončenina) pa je znotraj tovrstnega zakopa težje razložljivih.

Z odkritjem in razstavo je povsem na novo ovrednotena prisotnost Keltov v Posočju, bojevitega ljudstva, ki je zaznamovalo mlajšo železno dobo velikega dela Evrope, od Španije in Francije do Britanskega otočja, srednjeevropskega prostora in Male Azije. "V Sloveniji smo do tega trenutka Kelte glede na raziskano materialno kulturo 3. in 2. stoletja pred našim štetjem prepoznali na Štajerskem, Dolenjskem in v osrednji Sloveniji, medtem ko je današnja zahodna Slovenija v tem času živela v starejšeželeznodobni tradiciji in so bili keltski sledovi izredno redki," piše na spletni strani Tolminskega muzeja.

Čeprav je bil del najdišča natančno raziskan, se njegova razlaga strokovnjakom še vedno izmika.

Podobno najdišče, kot je v Kobaridu, se nahaja tudi v BIH, to je Kamenjača v Brezi. Zato bo razstava Tolminskega muzeja za čas gostovanja v Sarajevu dopolnjena z njihovimi arheološkimi izkopaninami, ki jih hrani sarajevski Narodni muzej. Na spletni strani sarajevskega muzeja je ob vabilu na razstavo zapisano, da se tokrat pri njih predstavlja sploh prva slovenska arheološka razstava.

Avtorja razstave in kataloga, ki je izšel od prvi postavitvi razstave v Tolminu, sta arheologa Teja Gerbec iz Goriškega muzeja in Miha Mlinar iz Tolminskega muzeja.