Slovenija 28.12.2017 9:30

V Narodnem muzeju Slovenije v letu 2018 tudi razstavi o Janezu Drnovšku in državi SHS

pripravila Tatjana Zemljič

Ljubljana, 28. decembra - V Narodnem muzeju Slovenije bodo kot prvo v letu 2018 odprli razstavo, s katero bodo obeležili deseto obletnico smrti nekdanjega predsednika države in dolgoletnega premiera Janeza Drnovška. Od srede maja do konca septembra bo potekal 4. mednarodni trienale keramike UNICUM, odprli bodo tudi razstavo 100 let Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Ljubljana. Narodni muzej. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodni muzej.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali za STA, bo razstava ob obletnici Drnovškove smrti celovito predstavila osebnost velikega državnika. Dotaknila se bo treh obdobij delovanja, ki so zaznamovala njegovo življenjsko pot: obdobja predsedovanja SFRJ; obdobja štirih Drnovškovih vlad, ko je bila Slovenija ena uspešnejših držav v Evropi - v tistem času se je Slovenija tudi priključila Evropski uniji in Zvezi Nato; in obdobje, ko je bil Drnovšek predsednik Republike Slovenije.

Razstavo bodo odprli na dan obletnice Drnovškove smrti 23. februarja v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi, kjer bo istega dne potekal tudi mednarodni spominski simpozij. Sodelovali bodo zgodovinarji, novinarji in predvsem sopotniki tako iz Slovenije kot iz tujine iz vseh obdobij njegovega delovanja.

Mednarodni trienale keramike UNICUM je na domači in evropski likovni sceni že uveljavljena znamka in sodi v skupino uspešnih mednarodnih prireditev na tem področju. Osrednji dogodek trienala je mednarodna razstava avtorske keramike, ki je tekmovalnega značaja. Umetniki morajo dokazati, da razumejo keramiko kot izrazni medij in posrednika med avtorjevo idejo in tehnično izvedbo v materialu. Mednarodna strokovna žirija med razstavljenimi deli izbere nagrajence.

V okviru trienala UNICUM potekajo razstave na mnogih prizoriščih po Sloveniji, del tradicije in močna stran trienala pa je zlasti razstava keramike študentov umetnostnih akademij. Mednarodni keramični trienale UNICUM je tako prvovrstna vez med slovensko tradicijo oblikovanja keramike s sodobnim likovnim snovanjem na tem področju, so zapisali.

Sodobnim trendom v oblikovanju keramike pa se bo posvetila razstava Shaping the Future, ki bo v Narodnem muzeju Slovenije na ogled od začetka maja do konca julija. Razstava bo obiskovalcem približala najsodobnejše tehnološke postopke pri izdelavi keramike in najnovejše trende v oblikovanju predvsem uporabne keramike. Razstava je eden od modulov evropskega projekta Keramika in njene dimenzije, ki poteka v okviru platforme ustvarjalna Evropa.

V hiši na Metelkovi bodo sredi novembra odprli razstavo V dobrih rokah, 60 let oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije. Omenjeni oddelek je najstarejša strokovna ustanova s svojega področja v Sloveniji. V 60 letih delovanja so se na oddelku oblikovali temelji sodobnega muzejskega konservatorstva-restavratorstva na Slovenskem, njegovo delovanje pa je ključnega pomena za ohranitev premične kulturne dediščine od prazgodovine do sodobnosti. Ker je delo muzejskih konservatorjev-restavratorjev širši javnosti dokaj neznano, bodo vrzel zapolnili z razstavno pripovedjo, ki bo nanizala in ovrednotila nekaj zanimivejših restavratorskih posegov.

Oktobra bo sledila razstava 100 let Države Slovencev, Hrvatov in Srbov (1918-2018). Z njo bodo obeležili 100. obletnico konca prve svetovne vojne, razpad avstro-ogrskega državnega okvira in ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Po burnem političnem dogajanju - na začetku oktobra 1918 je bil v Zagrebu ustanovljen Narodni svet Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki mu je načeloval Anton Korošec -, sta hrvaški sabor in ljudski shod v Ljubljani 29. oktobra 1918 razglasila ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s prestolnico v Zagrebu. Konec oktobra je bila v Ljubljani ustanovljena Narodna vlada SHS, najvišji zakonodajni in upravni organ v Sloveniji. Država SHS pa je prenehala obstajati že 1. decembra 1918, ko se je s Kraljevino Srbijo združila v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev s prestolnico v Beogradu, so povzeli zgodovino.

Leto bodo decembra sklenili z razstavo Izbrane dragocenosti iz numizmatičnih zbirk Narodnega muzeja Slovenije. Muzej že od ustanovitve leta 1821 zbira ter proučuje denar in gradivo, povezano z bogato denarno zgodovino današnjega slovenskega ozemlja. Ta pomemben segment muzejskih zbirk se bo naposled predstavil kot samostojna stalna postavitev.

Kot so zapisali, denar ni le plačilno in menjalno sredstvo ter nosilec vrednosti, temveč zaradi raznovrstnih upodobitev nemalokrat tudi izjemen umetniški izdelek. Poleg tega je uradno propagandno sredstvo izdajatelja, saj so vladarji v preteklosti prav z izborom upodobitev širili svoje ideje in povzdigovali svoje uspehe. Poznavanje in proučevanje denarja v obtoku pomaga odstirati pogled na vsakdanje življenje, razumeti politična in ekonomska ozadja, ki so nanj vplivala, in ne nazadnje pojasnjuje z njim povezane dogodke.