Svet 17.12.2017 5:30

Quincy Jones zagnal jazzovski Netflix

Pariz, 17. decembra - Ameriški producent Quincy Jones je zagnal platformo Qwest TV, nekakšen jazzovski Netflix, ki uporabnikom omogoča pretakanje videospotov in filmov o tej glasbeni zvrsti. Trenutno je na voljo okoli 400 naslovov, vključno z doslej nepredvajanim dokumentarcem o pokojnem švedskem pianistu Esbjornu Svenssonu.

San Francisco. Spletna storitev Netflix. Foto: Netflix Arhiv Netflix/STA

San Francisco.
Spletna storitev Netflix.
Foto: Netflix
Arhiv Netflix/STA

Uporabniki bodo lahko pretakali tudi posnetke koncertov velikanov jazza in sorodnih glasbenih zvrsti, kot so B.B. King, Bobby McFerrin in Wayne Shorter.

"Vedno sem si želel, da bi imeli ljudje v ZDA in povsod po svetu dostop do kakovostnih vsebin, tako jazzovskih kot tistih, ki jih je jazz navdihni," je Qunicy Jones povedal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Nova platforma domuje v Parizu, trenutno pa je na voljo v angleščini in francoščini. Japonsko različico snovalci načrtujejo do konca leta, nemško in špansko pa kmalu v prihodnjem.

Po Jonesovih napovedih namerava Qwest TV, kjer je med drugim na voljo tudi redek posnetek koncerta Arethe Franklin v Franciji leta 1977, v prihodnjih treh letih v svoje arhive dodati še vsaj 600 naslovov, bodisi s pridobivanjem mednarodnih pravic ali produciranjem vsebin.

Idejo za platformo je sicer prispeval Reza Ackbaraly, ki je leta vodil francoski televizijski program in spletno stran Mezzo TV, posvečena klasični, jazz in svetovni glasbi.

Njegovi načrti so dobili krila, ko je leta 2014 srečal Jonesa, ki se je pritoževal, da v ZDA, domovini jazza, ni niti enega programa, televizijskega ali na zahtevo, ki bi bil posvečen tej glasbeni zvrsti.