Svet 18.12.2017 9:31

Patricija Crnkovič druga najboljša evrovizijska mlada plesalka 2017

Praga, 18. decembra - Konec tedna se je v Pragi sklenilo tekmovanje Evrovizijski mladi plesalci 2017, na katerem je Slovenijo zastopala 20-letna Patricija Crnkovič. V sobotnem finalu najboljših mladih plesalcev, ki ga je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) priredila že petnajstič, je med osmimi plesalci z lastno koreografijo Disintegration zasedla drugo mesto.

Kot so navedli na RTV Slovenija, se je letošnjega tekmovanja v dvorani Forum Kongresnega centra v Pragi udeležilo osem izbranih najboljših mladih plesalcev iz Češke, Malte, Nemčije, Norveške, Poljske, Portugalske, Švedske in Slovenije. Patricija Crnkovič je bila edina med njimi, ki je na tem tekmovanju že nastopila, in sicer leta 2013.

Slovenska predstavnica je za svoj nastop izbrala plesno točko Disintegration, ki jo je koreografirala sama. Plesala je na skladbo Within the Orderly Life skladatelja Sylvaina Chauveauja. Tudi minimalistični kostum si je zamislila sama. Premagala jo je sicer le 19-letna Poljakinja Paulina Bidzinska.

Mlado plesno zvezdo letošnjega leta je izbrala mednarodna strokovna žirija - Itzik Galili, koreograf in nekdanji plesalec Bat Sheva Dance Company in Bat Dor Dance Company iz Izraela, Daria Klimentova, ena najbolj znanih in v svetu uveljavljenih čeških primabalerin, in švedska plesalka in koreografinja Ambra Succi.

Evrovizijsko tekmovanje mladih plesalcev velja za eno najpomembnejših mednarodnih plesnih tekmovanj. Poteka vsaki dve leti, posvečeno pa je najboljšim mladim plesalcem, starim od 16 do 21 let. V finale tekmovanja sta se doslej uvrstili še dve slovenski plesalki, in sicer leta 2011 v Oslu Petra Zupančič in leta 2015 v Plznu Staša Tušar.