Slovenija 18.12.2017 12:15

V MAO prva celovita razstava o humanem arhitektu Stanku Kristlu

Ljubljana, 18. decembra - V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bodo v torek odprli razstavo, ki prvič celovito predstavlja opus arhitekta, profesorja, raziskovalca, inovatorja, humanista in akademika Stanka Kristla. Ta sodi med najvidnejše slovenske arhitekte, njegov raziskovalni-oblikovalski pristop pa izrazito zaznamuje tema človekovega doživljanja prostora.

Razstava, naslovljena Stanko Kristl, arhitekt. Humanost in prostor, nadaljuje serijo monografskih razstav MAO, ki predstavljajo najpomembnejše arhitekte in oblikovalce 20. stoletja v Sloveniji, z njo pa dela Kristla postajajo del nacionalne zbirke arhitekture.

Njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, še danes vznemirjajo domačo in mednarodno javnost, so zapisali kustosi razstave Tadej Glažar, Tina Gregorič in Maja Vardjan ter poudarili, da Kristl v svojih arhitekturnih projektih, številnih člankih in raziskavah nenehno izpostavlja nujnost vključevanja sociologije in psihologije pri snovanju prostora. Vloga arhitekture pri razvoju človeka in družbe je osrednja misel znotraj njegovega večplastnega ustvarjanja.

"Raziskovanje prvinskega dojemanja prostora in zaznavanja še nerojenega otroka je določilo radikalno zasnovo vrtca Mladi rod v Ljubljani; študija integralnih načinov posredovanja znanja je vodila h konceptu Osnovne šole Franceta Prešerna v Kranju; razvoj kompleksne, sistemske metodologije projektiranja pa je omogočil sočasno projektiranje in gradnjo diagnostično-terapevtsko-servisnega vstopnega objekta Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani," so ponazorili.

Vodilne lastnosti Kristlovega ustvarjanja so eksperiment, inventivnost in sistemskost, ki se prepletajo na prostorski, tehnološki in socialni ravni. Njegova dela so bila nagrajena s številnimi priznanji za izjemne arhitekturne dosežke in po navedbah kustosev "pomembno določajo slovensko arhitekturno dediščino 20. stoletja ter pomenijo samosvoj prispevek k eksperimentalni evropski povojni arhitekturi".

Kristl, rojen leta 1922 v Ljutomeru, se je v najvidnejši skupini študentov arhitekta in profesorja Edvarda Ravnikarja najodločneje osredotočil na humani vidik arhitekture. "Človeka je postavil v središče kot primarni razlog za arhitekturo, saj je trdil, da ga je modernizem v svoji dogmatski funkcionalnosti - z zadovoljevanjem zgolj fizioloških potreb - zapostavil. V nenehnem iskanju humanega je verjel in učil, da arhitektura lahko vzgaja, zdravi in plemeniti človeka, in s to idejo deluje tudi danes," so poudarili kustosi.

Razstava je razdeljena v štiri tematske sklope: Bivanje, Šolanje, Zdravje in Spomin. Osnovana je na podlagi večletnega raziskovanja arhitektovega osebnega arhiva ter tudi s pomočjo dodatnih virov in pogovorov z njim. Originalni načrti in risbe iz njegovega arhiva so dopolnjeni s serijo posebej za razstavo izdelanih maket, diagramov in velikoformatnih barvnih fotografij.

Na torkovem odprtju bosta goste pozdravila predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajd ter dekan ljubljanske fakultete za arhitekturo Matej Blenkuš. Razstava, ob kateri bo potekal bogat spremljevalni program, bo na ogled do 27. maja prihodnje leto.