Slovenija 19.12.2017 9:00

V Moderni galeriji še zadnja projekcija slovenskega projekta na beneškem bienalu

Ljubljana, 19. decembra - V ljubljanski Moderni galeriji bo danes še zadnjič na ogled projekt Novicam se ne odpovemo!, s katerim sta umetnica Nika Autor in kustosinja Andreja Hribernik zastopali Slovenijo na letošnjem umetnostnem bienalu v Benetkah. Zadnja projekcija filma Obzornik 63 - Vlak senc bo ob 18. uri. Ta je zdaj del zbirke Moderne galerije.

Italija, Benetke. Projekt Novicam se ne odpovemo!, s katerim sta umetnica Nika Autor in kustosinja Andreja Hribernik zastopali Slovenijo na 57. umetnostnem bienalu v Benetkah. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Projekt Novicam se ne odpovemo!, s katerim sta umetnica Nika Autor in kustosinja Andreja Hribernik zastopali Slovenijo na 57. umetnostnem bienalu v Benetkah.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Projekt, ki je bil izbran za slovensko predstavitev na letošnjem 57. beneškem umetnostnem bienalu, sestavlja 30-minutni film Nike Autor Obzornik 63 - Vlak senc, ki skozi tradicijo obzorniškega ter esejističnega, eksperimentalnega in angažiranega filma prevprašuje teme, kot so begunstvo, potovanja, sreča in vlak kot podoba, ki je bila tolikokrat predstavljena skozi zgodovino filma.

Umetnica je v pol ure zlepila citate, pri čemer je večinoma uporabljala arhivske posnetke ter posnetke iz filmov, mednje pa je vključila tudi nekajsekundni posnetek, nastal z mobilnim telefonom, ki ga je prejela od beguncev, ki so lani potovali v podvozju vlaka na relaciji Beograd - Ljubljana.

Spremlja ga zbornik tekstov Novicam se ne odpovemo, ki so ga uredili Nika Autor, Andreja Hribernik, Ciril Oberstar in Andrej Šprah, ter združuje tako strokovna besedila kot tudi literarne in vizualne elemente. V publikaciji, izdani v slovenski in angleški različici, 24 besedil domačih in tujih avtorjev sledi strukturi, ki je vpisana v formo obzornika.

Skupen projekt ljubljanske Moderne galerije in Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu je bil v beneškem Arsenalu, kjer je bil predstavljen, deležen veliko pozornosti. Britanski časopis The Guardian je slovenski paviljon uvrstil med pet najboljših na letošnjem bienalu. Na lestvico desetih najbolj zanimivih je paviljon uvrstila tudi britanska spletna platforma a-n. Film Obzornik 63 - Vlak senc pa so pohvalili v mednarodnih revij o sodobni umetnosti Frieze.

Dobil je tudi več vabil tako za sodelovanje pri razstavnih projektih kot tudi na filmskih festivalih. Na povabilo organizatorjev je bil Obzornik 63 uvrščen v tekmovalni program festivala dokumentarnega filma DoKufest v Prizrenu na Kosovu. Predstavili so ga na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu, gostoval je na skupinski razstavi Migrations of Fear v Plovdivu v Bolgariji.

Predvajali so ga na Dunaju v sklopu programa The Open Space, ki si prizadeva za čezmejni dialog različnih umetniških praks s poudarkom na Vzhodni Evropi, bil je tudi del simpozija in serije projekcij z naslovom The politics of Truth v Brnu na Češkem.

Marca 2018 bo film na sporedu v letnem programu Mednarodnega filmskega festivala v Torontu, aprila 2018 pa bo celoten projekt del večje razstave na Dunaju, kjer bo predstavljen tudi širši pregled dela Obzorniške fronte, so sporočili iz Moderne galerije.

Slovenija se je v Benetkah predstavljala od 10. maja do 26. novembra, še pred uradnim zaprtjem bienala pa je projekt začel gostovati po različnih slovenskih krajih. Nocojšnja predstavitev v Moderni galeriji bo tako zadnja na "slovenski turneji".

Kustosinja letošnjega beneškega bienala je bila Christine Macel iz pariškega Centra Pompidou, ki je v predstavitve sodobnih umetniških tokov z vsega sveta postavila umetnike, njihove sloge in prakse.

Osrednja razstava Viva arte viva je v devetih paviljonih združila dela 120 umetnikov različnih slogov in praks iz 51 držav. Mednje je kustosinja uvrstila tudi tri slovenske predstavnike - kolektiv OHO, Marka Pogačnika in Vadima Fiškina. Ob tem se je več kot 80 držav predstavilo z nacionalnimi paviljoni.

Bienale si je ogledalo rekordnih 615.000 obiskovalcev, 23.531 ljudi pa ga je obiskalo med otvoritvenimi dnevi. Glede na leto 2015 se je število obiskovalcev povišalo za 23 odstotkov.

Naslednjo veliko manifestacijo umetnosti na svetu bodo Benetke gostile od 11. maja do 24. novembra 2019. Njen kurator bo Ralph Rugoff, direktor londonske galerije Hayward. Nekdanji umetnostni kritik, rojen v New Yorku, je znan po svojem interaktivnem in nekonvencionalnem pristopu k umetniškim razstavam, so sporočili z Beneškega bienala.