Svet 19.12.2017 5:00

Nov muzej v Mannheimu v otvoritvenem letu načrtuje velike razstave

Mannheim, 19. decembra - Nemško mesto Mannheim je v ponedeljek simbolno dobilo ključ do svojega novega muzeja. Kunsthalle bodo po preostalih delih odprli prihodnje leto, občinstvo pa nameravajo na približno 13.000 kvadratnih metrov pritegniti z redkimi deli.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, bodo novo Kunsthalle odprli s spektakularnimi razstavami. "V otvoritvenem letu želimo simbolično pokazati učinkovitost," je povedala direktorica Ulrike Lorenz.

Na veliko zanimanja občinstva računajo predvsem z jesensko razstavo Gradnja sveta: Umetnost in gospodarstvo (Die Konstruktion der Welt: Kunst und Ökonomie) z deli predvsem iz ZDA in nekdanje Sovjetske zveze. "Posvetili se bomo precej zapleteni temi, namreč vplivu velikih gospodarskih gibanj na umetnike in umetnost v obdobju med obema vojnama v 20. stoletju," je direktorica povedala za dpa.

V muzeju bo prikazana tudi nemška umetnost novega realizma. "Ampak to ni vse: zanima nas, kaj počne sedanjost. Leta 2008 je prišlo do svetovne finančne krize. Kako se je v teh okoliščinah spremenila umetnost? Zadnjih deset let bomo prikazali z mednarodno primerjavo," je povedala Ulrike Lorenz. Hiša bo po njenih napovedih "v enem zamahu pokazala kompleksnost prihodnje zbirke".

Kunsthalle, vredna 68,3 milijona evrov, velja po poročanju dpa za največjo muzejsko novogradnjo v Nemčiji. Ponedeljkova slovesnost je potekala ob navzočnosti nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja, odpreti pa jo nameravajo 1. junija 2018 po zaključku del.

Najprej se bodo sicer posvetili kanadskemu fotografu Jeffu Wallu. "To je skoraj klasičen sodobni umetnik z učinkovitim delom," je ocenila direktorica in dodala, da želijo "jasno opredeliti, kaj bi lahko bila usmeritev za razvoj zbirke v prihodnosti".