Svet 19.12.2017 6:00

Jaz sem Frenk in Kako se stvari odvijajo uspešna na Eurimagesu

Benetke, 19. decembra - Na srečanju upravnega odbora sklada za evropske koprodukcije Eurimages minuli teden sta bila od treh koprodukcijskih projektov uspešna dva slovenska producenta. Finančno podporo sta prejela film Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca in film Kako se stvari odvijajo režiserke Katje Colja, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Ljubljana. Režiser Metod Pevec. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Metod Pevec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Film Jaz sem Frenk nastaja v produkciji Vertiga, koprodukciji RTV Slovenija, Backroom Production (Srbija) in Trice Films (Makedonija) ter v sodelovanju s Filmskim studiom Viba film. V večinsko slovenski in manjšinsko srbski koprodukciji je film prejel finančno podporo v višini 200.000 evrov.

Zgodba temelji na dveh med sabo zelo različnih bratih, ki prihajata vsak iz svojega pola razklane slovenske družbe. Frenk je gostilniški apostol z atavističnimi ostanki komunističnih idej in socialističnih vrednot. Brane je osredotočen na osebni uspeh in zelo uspešno prilagojen liberalno kapitalističnim razmeram. Nekoč sta igrala v skupnem bendu in ljubila isto žensko. Če ne bi bilo njunega očeta in nenavadne dediščine, bi morda ostala brata, tako pa se razkol med njima usodno poglablja, so pojasnili pri SFC.

Finančno podporo v višini 215.000 evrov pa je prejel manjšinski projekt z Italijo produkcije Casablanca Kako se stvari odvijajo režiserke in scenaristke, sicer tržaške Slovenke, Katje Colja.

Kot piše na spletni strani Casablance, govori zgodba o Rosi in Borisu, ki že leta živita pod isto streho, ne da bi si bila v napoto. Zaradi nekaterih dogodkov je njun odnos razpadel, druge stvari pa so ju ponovno združile.

Predsednica skupine za enakost spolov je na seji v Benetkah sicer predstavila statistične podatke za leto 2016, ki se bližajo želenemu razmerju 60:40. Izjema so le animirani filmi, saj so prijave za animacije tudi redkeje sprejete v sofinanciranje. Prvič v zgodovini sofinanciranja je Eurimages izbral enako število projektov glede na spol v režiji, in sicer v razmerju 20:20.

Odbor je tudi sklenil, da bo poslal na Svet Evrope v pregled in dopolnitev osnutek izjave, ki bo v imenu zaščite človeškega dostojanstva obsodila primere spolnega nadlegovanja in nasilja nad ženskami v filmski industriji, so še zapisali na SFC.