Slovenija 19.12.2017 10:00

Nova Gorica v tem tednu v znamenju knjižnega sejma

Nova Gorica, 19. decembra - Novogoriški knjižni sejem Knjige pod jelkami pripravlja Društvo humanistov Goriške ob pomoči Mestne občine Nova Gorica že tretjič zapored. Tokrat se bo s široko ponudbo knjig in bogatim spremljevalnim programom poklonil tudi 70-letnici Nove Gorice.

Nova Gorica, Mestna hiša Prednovoletna novinarska konferenca župana mestne občine Nova Gorica Mateja Arčona. Tomaž Konrad, Adreja Trojar Lapanja, Matej Arčon in Miroslava Križnič. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna hiša
Prednovoletna novinarska konferenca župana mestne občine Nova Gorica Mateja Arčona.
Tomaž Konrad, Adreja Trojar Lapanja, Matej Arčon in Miroslava Križnič.
Foto: Rosana Rijavec/STA

S širokim izborom knjižnih založnikov na novoletnem knjižnem sejmu Knjige pod jelkami želita organizatorja prebivalcem mesta in širše okolice ponuditi kakovostno bero knjig in knjižnih novosti ter s sejmom spodbuditi obiskovalce tudi k temu, da je knjiga najlepše darilo za vsakogar.

"Ta knjižni sejem je postal neko osrčje novoletnega dogajanja. To je dober proces, da se Nova Gorica tudi v času, ki je zaznamovan s potrošništvom, nakupovanjem po nepotrebnem, usmeri v neko bolj trajnostno obliko, pot izobraževanja in izboljšanja, torej v knjigo," je na predstavitveni novinarski konferenci konec novembra povedal Miha Kosovel iz Društva humanistov Goriške.

Spremljevalni program sejma bo namenjen vsem generacijam in obsega otroške delavnice, predstavitve knjižnih novosti, glasbeni program in pogovore z avtorji. Knjige pod jelkami v samo središče mesta prinašajo radovednost, ustvarjalnost in željo po druženju ter pogovoru.

Častni gost letošnjega tradicionalnega zimskega knjižnega sejma bo Drago Jančar, najbolj znani in prevajani sodobni slovenski pisatelj ter prejemnik mnogih nagrad doma in po svetu. V Novi Gorici bo predstavil svojo zadnje delo In ljubezen tudi.

Sreda prinaša predstavitev publikacij, izdanih ob 70-letnici Nove Gorice - Nova Gorica v stripu, Nova Gorica - sožitje nasmehov in Narodu bomo Gorico novo dali v dar, ter predstavitev drugega dela knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače: Babice, hčere, vnukinje avtorice Milene Miklavčič.

Ob deseti obletnici vstopa Slovenije v schengensko območje bodo v četrtek zavrteli dva kratka filma, z avtorjema Markom Mladovanom in Viljemom de Breo pa se bo pogovarjala avtorica projekta Spovednica tihotapcev Anja Medved. Sledi še predstavitev knjige Kranjsko klobasanje Jerneja Mikuža.

Zadnji sejemski dan prinaša klavirsko popoldne, pravljično urico, predstavitev kratkega eksperimentalnega filma Mihe Nemca Od - dvojenost, predstavitev posebne številke revije Razpotja, ki je bila izdana ob 70-letnici mesta, in predstavitev knjig Izbira in Tek na mestu Renate Salecl.

Knjižni sejem bo potekal vsak dan med 12. in 20. uro pod ogrevanimi šotori v samem središču mesta, na mestni promenadi med Bevkovim trgom in mestno hišo.