Svet 20.12.2017 6:00

Francija zaradi preprečitve prodaje 120 dni Sodome razglasila za narodni zaklad

Pariz, 20. decembra - Francoska vlada je rokopis Markiza de Sada 120 dni Sodome razglasila za narodni zaklad, da bi na ta način preprečila njegovo prodajo na dražbi v Parizu. Oblasti so odredile, da se erotična mojstrovina iz 18. stoletja umakne iz prodaje skupaj z Manifestom nadrealizma Andrea Bretona. S tem je zagotovila, da deli ostaneta v Franciji.

Francija, Pariz. Pariz, Eifflov stolp, mesto, metropola. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Francija, Pariz.
Pariz, Eifflov stolp, mesto, metropola.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Deli sta bili uvrščeni na veliko dražbo zgodovinskih dokumentov, ki so bili v lasti francoske investicijske družbe Aristophil. To so pred dvema letoma zaprli, njeni vlagatelji pa so bili ob tem prikrajšani za milijardo dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za rokopis 120 dni Sodome so predvidevali, da bi na današnji dražbi avkcijske hiše Aguttes lahko dosegel šest milijonov evrov, medtem ko je bil vplivni Bretonov manifest o moderni umetnosti ocenjen na štiri milijone evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Donatien Alphonse Francois de Sade, bolj znan kot Markiz de Sade, je kontroverzno delo o štirih bogatih libertinskih oblastnežih v iskanju končne oblike spolnega zadovoljstva napisal na zvitku pergamenta, ki ga je pretihotapil v svojo jetniško celico v Bastilji. Ko so zapor zavzeli ob začetku francoske revolucije 14. julija 1789, je bil slavni aristokrat osvobojen, vendar je odšel brez svojega rokopisa.

Avtor je verjel, da ga je izgubil, a se je nedokončani rokopis pojavil čez nekaj desetletij. Kljub temu pa je knjiga več kot sto let ostala neobjavljena in v Veliki Britaniji prepovedana do 50. let prejšnjega stoletja.

Dražbar Claude Aguttes, ki pripravlja prodaje Aristophilovih rokopisov, je povedal, da je francosko ministrstvo za kulturo obljubilo, da bo deli Sada in Bretona kupilo po "mednarodnih tržnih cenah".

Francosko sodišče je sicer zaseglo 130.000 historičnih dokumentov, ki jih je Aristophil kupil za svoje vlagatelje leta 2015, potem ko je policija razkrila, da družba deluje po piramidni shemi, in trdila, da je njen ustanovitelj Gerard Lheritier vodil Ponzijevo shemo na podoben način kot finančni prevarant na Wall Streetu Bernard Madoff.

Družba Aristofil je trdila, da sestavlja največjo zasebno zbirko francoskih literarnih in zgodovinskih dokumentov na svetu.

Lheritiera še vedno preiskujejo sodniki, čeprav njegov zagovornik Francis Triboulet trdi, da je primerjava z Madoffom in shemo za hitro obogatitev, poimenovano po italijanskem priseljencu v ZDA Charlesu Ponziju, zavajajoča. "Madoff in Ponzi sta prodala zrak, Aristofil pa je prodal verodostojne rokopise," je dejal. "Vsi govorijo o Aristofilovi 'prevari', hkrati pa pravijo, da je to najprestižnejša zbirka na svetu," je dodal odvetnik.

Lheritier je zvitek pergamenta, na katerega je de Sade napisal 120 dni Sodome, kupil leta 2014 za 6,1 milijona evrov ter ga prodal Aristophilu za 12,5 milijona evrov. Kot vztraja, bi njegova prava vrednost na dražbi zdaj znašala okrog 17,5 milijona evrov.