Svet 20.12.2017 5:00

S fotografsko razstavo praznovanje 80 let filmskih studiev Cinecitta

Rim, 20. decembra - Priznani filmski studii Cinecitta, ki slovijo tudi kot valilnica italijanske kinematografije, letos praznujejo 80 let obstoja. V sodelovanju z italijansko tiskovno agencijo Ansa so ob jubileju pripravili razstavo Cinecitta - Dejstva in osebnosti med filmom in kroniko z več kot 150 fotografijami in videi, ki je v Teatru 1 na ogled do 7. maja 2018.

Ljubljana. Kino dvorana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino dvorana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Fotografije in posnetke za razstavo sta prispevala Ansa ter Institut Luce. Na njih so filmske podobe ter portreti znanih igralcev in igralk ter režiserjev prepletene z dogodki iz vsakdana ter z zgodbami iz kronike. Predsednik Instituta Luce Roberto Cicutto je spomnil na namere, da bi Cinecitta postala odprt prostor za javnost, namenjen refleksiji pa tudi zabavi. Napovedal je, da bodo v prihodnje pripravljali še več razstav in delavnic. Sodelovanje z Anso se mu zdi naravno, saj sta tako institut kot tiskovna agencija varuha zgodovinskih trenutkov.

Urednica za kulturo na Ansi Elisabetta Stefanelli, ki je sodelovala pri postavitvi, je dodala, da Ansa zadnjih 72 let ponuja neke vrste ogledalo italijanske družbe, medtem ko Cinecitta velja za tovarno sanj. Dodala je, da bo kateri od obiskovalcev med ogledom razstave v njej podoživel tudi kakšen izsek iz svojega življenja, sicer pa je v prvi vrsti namenjena mladim, da spoznajo, kako so potekala snemanja in kako so delovali fotografi še v časih pred danes tako priljubljenim Facebookom, je povzela Ansa.

Med podobami, ki jih je mogoče videti na razstavi, so mlada Sophia Loren, ki na avtu pozira paparazzom, režiser Federico Fellini, ki med snemanjem filma Sladko življenje suši noge igralki Aniti Ekberg po kopanju v znamenitemu vodnjaku Trevi, ter italijanski diktator Benito Mussolini, ki je januarja 1936 postavil temeljni kamen za gradnjo znamenitih studiev.