Svet 23.12.2017 6:00

Katovice že dve leti Unescovo mesto glasbe

Katovice, 23. decembra - Mesto Katovice na jugu Poljske je že dve leti Unescovo mesto glasbe. Odtlej promovira mlade glasbene talente, finančno podpira glasbene projekte in organizira koncerte, da bi obogatila glasbeno življenje v mestu in pritegnila več ljubiteljev slušne umetnosti. Ob drugi obletnici naziva je pripravilo maratonski koncert.

Francija, Pariz. Sedež Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Sedež Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Maratonski koncert je potekal v sredo, ob tem pa so v Katovicah organizirali tudi lokalno izvedbo projekta Mix the City, spletne platforme, ki vabi ljudi z vsega sveta, da odkrijejo znamenitosti in zvoke iz različnih regij ter ustvarijo svojo lastni remix. Projekt Mix the City je v povezavi z British Councilom in podjetjem The Space prvič izvedel izraelski umetnik Kutiman leta 2015 v Tel Avivu, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Katovice so se mreži ustvarjalnih mest pri Unescu (Unesco Creative Cities Network - UCCN) pridružile sredi decembra 2015. Mreža je bila ustanovljena z namenom, da bi promovirala sodelovanje med mesti, ki so kreativnost opredelile kot strateški dejavnik za trajnostni urbani razvoj. Mesta, ki trenutno sestavljajo mrežo, delujejo v smeri skupnega cilja: umestiti ustvarjalnost in kulturno industrijo v osrčje svojih razvojnih načrtov na lokalni ravni in aktivno sodelovati na mednarodni ravni.

Mrežo trenutno sestavlja 180 članic iz 72 držav, pokrivajo pa sedem ustvarjalnih področij: obrt in ljudsko umetnost, oblikovanje, film, gastronomijo, literaturo, glasbo in medijske umetnosti.

Katovice so prvo mesto iz srednje Evrope z nazivom Unescovo mesto glasbe. Krakov, prav tako na jugu Poljske, je od leta 2013 Unescovo mesto literature, Lodž v osrčju države pa je letos postal mesto filma.

Članice UCCN so Krakov in Katovice izbrale za gostiteljici naslednjega letnega srečanja UCCN, ki bo junija prihodnje leto. Tema bo Ustvarjalna križišča, še poroča agencija PAP.