Slovenija 21.12.2017 5:00

V izbranih kinodvoranah na najdaljšo noč maraton kratkih filmov

Ljubljana, 21. decembra - Na pobudo Slovenskega filmskega centra (SFC) bodo na današnji zimski solsticij izbrane kinodvorane četrtič zapored preplavili kratki filmi. Praznovanje Noči kratkega filma bo potekalo v 17 dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji, osrednji dogodek pa bo v Slovenski kinoteki.

V Slovenski kinoteki bodo izbrane filme predvajali v šestih tematskih sklopih. Poleg sklopa Klasiki bo mogoče videti študentske filme Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici ter Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, filme z 20. festivala slovenskega filma, iz arhiva Postaja DIVA (SCCA-Ljubljana) ter s Festivala kratkega filma v Ljubljani - FeKK 2017. Projekcije se bodo začele ob 17. uri.

Privrženost do kratkega filma, ki si je v zadnjih letih nabral veliko novega, predvsem mladega občinstva, bo izkazalo tudi 17 kinodvoran Art kino mreže po državi, dogodku pa se je pridružila tudi nacionalna televizija, ki bo izbrane filme predvajala na drugem televizijskem programu.

SFC je k sodelovanju povabil Društvo slovenskih režiserjev, Društvo slovenskega animiranega filma, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, obe omenjeni akademiji, Festival slovenskega filma ter Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS in Zavod za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana. Tehnično pomoč je prispeval Studio Viba film.

Za projekt so si sposodili geslo iz lanskega leta, ki sprašuje, "koliko kratkih filmov torej lahko spraviš v najdaljšo noč". Obisk dogodkov je brezplačen, ogled nekaterih filmov pa bo omogočen tudi na Vimeo kanalu SFC.

Najkrajši dan ali najdaljša noč (Le jour le plus court) se je leta 2011 začel v Franciji, prav tako na pobudo njihovih osrednjih filmskih institucij. Letos pa so se pobudniki iz zaenkrat še neznanih razlogov odločili, da praznovanje kratkega filma prestavijo na marčevski čas, so sporočili s SFC.

V Sloveniji si sicer za promocijo slovenskega kratkega filma že vrsto let prizadeva tudi Kinodvor, kjer bodo 5. februarja in 7. maja 2018 na ogled Naši kratki. Na februarski ediciji si bo mogoče ogledati Fountain režiserja Gorana Vojnovića, zmagovalko občinstva letošnje Animateke - Celico režiserja Dušana Kastelica, ki je na 20. festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši animirani film, ter filma She blinks and flowers tremble Nika Novaka in Ko sem se pogledala navzdol Branka Potočana.