Svet 24.12.2017 6:00

Na božični večer pred 90 leti se je rodila Mary Higgins Clark

Ljubljana, 24. decembra - Mary Higgins Clark, ameriška avtorica več ducatov kriminalnih romanov, ki se redno vihtijo na vrhove lestvic najbolje prodajanih knjig v ZDA in različnih evropskih državah, danes praznuje 90 let. Zaslovela je po debitantski kriminalki Kje sta otroka? iz leta 1975. Tako doma kot v tujini je precej priljubljena, radi jo berejo tudi v Sloveniji.

Mary Theresa Eleanor Higgins Clark Conheeney, znana le kot Mary Higgins Clark, se je rodila na božični večer leta 1927 v newyorški četrti Bronx kot drugi otrok in edina hči irskemu imigrantu Lukeu Higginsu in njegovi v Ameriki rojeni ženi prav tako irskih korenin Nori. Že kot majhno jo je zanimalo pisanje, svojo prvo pesem je napisala pri sedmih letih. Ustvarjala je tudi kratke igre, ki so jih uprizarjali s prijatelji, ter pisala dnevnik.

Ko je zaključila osnovno šolo Saint Francis Xavier, je prejela štipendijo za nadaljevanje izobraževanja na akademiji Villa Maria, šoli pod vodstvom nun iz kongregacije Notre Dame de Montreal. Učitelji so jo spodbujali k pisanju kljub temu, da so bili nezadovoljni, ko je to počela med poukom. Pri 16 letih je prvič poskusila objaviti svoje delo, a njeno kratko zgodbo je revija True Confessions zavrnila.

Po zaključku študija na Wood Secretarial School, preden si je ustvarila družino z možem Warrenom Clarkom, ki je sicer preminil leta 1964, se je zaposlila pri Remington-Rand, kasneje pa kot stevardesa pri Pan-American Airlines. Kmalu po poroki je začela pisati kratke zgodbe, prvo je reviji Extension leta 1956 prodala za 100 dolarjev - po šestih letih truda in 40 zavrnitvah.

Kot vdova s petimi otroki se je usmerila k romanom. Njen debitanski roman o življenju Georgea Washingtona Aspire to the Heavens se ni dobro prodajal, zato se je odločila staviti na detektivske, kriminalne, misteriozne romane. Leta 2007 so le v ZDA prodali 80 milijonov kopij njenih romanov.

Napisala je prek 50 del, med njimi več kot 30 kriminalk, pa tudi zbirke kratkih zgodb, zgodovinski roman, spomine in nekaj knjig za otroke. S hčerjo Carol sta napisali tudi nekaj božičnih detektivk. V slovenščino je poleg Kje sta otroka? prevedenih še kar nekaj njenih del, med drugim Še se bova srečala (1993), Rada pleše, rada ima glasbo (1991), Po mestu naokrog (1992), Krik v noči (1982), V ulici, kjer živiš (2001) in Deklici v modrem (2006).

Avtorica je sicer z odliko diplomirala iz filozofije na Univerzi Fordham, ima tudi 14 častnih doktoratov. Leta 1987 je bila predsednica Mystery Writers of America, več let je bila tudi v upravnem odboru te organizacije. Od leta 1996 je poročena z Johnom J. Conheeneyjem.