Svet 24.12.2017 5:00

Božični napev Sveta noč bo prihodnje leto star 200 let

Salzburg, 24. decembra - Svetovna znana pesem Sveta noč, blažena noč, ki je postala stalnica božičnih praznovanj, bo prihodnje leto praznovala 200 let. Prvič so jo zapeli na božič leta 1818 v cerkvi sv. Nikolaja v Oberndorfu severno od Salzburga. V Salzburgu želijo obletnico uporabiti, da se še bolj uveljavijo kot dežela, iz katere pesem izvira.

Postojnska jama. Žive jaslice v Postojnski jami. Foto: Stanko Gruden/STA

Postojnska jama.
Žive jaslice v Postojnski jami.
Foto: Stanko Gruden/STA

Zasluga, da je pesem, ki poudarja sporočilo miru, prvič zazvenela v Oberndorfu, gre kaplanu Josephu Mohru. Ta je zaprosil učitelja Franza Xaverja Gruberja, ki je v Arnsdorfu nadomeščal organista, da na njegovo pesem spiše primerno melodijo za dva glasova z zborom in - ker so bile orgle pokvarjene - za kitarsko spremljavo.

Takrat je melodija navdušila rečnega kapitana in njegovo družino, danes jo pozna ves svet, pojejo pa jo v več kot 200 različnih jezikih. Na predbožični večer, 24. decembra, vsako leto k tej cerkvi v Oberndorfu priroma več tisoč ljudi.

Avstrijska zvezna dežela Salzburg želi obletnico izrabiti za to, da bi se še bolj mednarodno uveljavila kot dežela, iz katere pesem izvira. Deželni glavar Wilfried Haslauer je načrte za prihodnje leto predstavil v petek.

Gre za to, da "pesmi damo domovino", je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudaril Haslauer. Poslovni direktor Salzburškega turizma Leo Bauernberger pa je dodal, da pesem sicer prepevajo po vsem svetu, vendar jo le redko povezujejo s Salzburgom kot njeno izvorno deželo.

V središču obeleževanja bo razstava Sveta noč v devetih krajih, povezanih s pesmijo. Svoje poglede nanjo bodo s svojimi muzeji prispevali Arnsdorf, Oberndorf, mesto Salzburg, Hallein, Wagrain, Mariapfarr, Hintersee, Hochburg-Ach v Zgornji Avstriji in Fügen na Tirolskem. Razstava bo na ogled od 29. septembra 2018 do 3. februarja 2019, zanjo bosta na voljo enotna vstopnica in možnost prevoza z avtobusom ali vlakom.

Salzburško deželno gledališče pa bo k obletnici prispevalo muzikal Moja sveta noč. Za glasbo je zadolžen skladatelj John Debney, besedilo je napisala Hannah Friedman. Premiera je predvidena 24. novembra 2018, po 12 ponovitvah pa bi muzikal lahko odšel tudi na turnejo.