Slovenija 1.1.2018 8:00

Novemu letu bodo ponovno nazdravili tudi Slovenski filharmoniki

Ljubljana, 1. januarja - Novemu letu bo danes v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ponovno nazdravil tudi Orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Philippa von Steinaeckerja in z mladim slovenskim solistom, violončelistom Sebastianom Bertoncljem. Glasbeniki se bodo sprehodili skozi galerijo velikih ruskih skladateljev klasične glasbe.

Belgija. Koncert ob stoletnici Slovenske filharmonije. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija.
Koncert ob stoletnici Slovenske filharmonije.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Na sporedu današnjega koncerta z naslovom Ruski gala bodo uglasbitve različnih besedil, od zgodovinskih tem, ki jih je ubesedil Aleksander S. Puškin, ljubezenskih zgodb Williama Shakespeara, pravljic bratov Grimm do grške mitologije in pravoslavne liturgije. Različne zgodbe pogosto zelo oddaljenih miselnih svetov so tokrat združene pod tradicijo ruske klasične glasbe, so zapisali v Slovenski filharmoniji.

Ruski skladatelji so skozi stoletja s prepoznavno slikovitostjo znali s pomočjo glasbe vdihniti življenje zgodbam iz preteklosti. Na sporedu bodo tako mojstrovine Modesta P. Musorgskega, Petra I. Čajkovskega, Sergeja Prokofjeva, Mihaila I. Glinke, Igorja Stravinskega in Sergeja Rahmaninova.

Nemški dirigent in violončelist von Steinaecker se je izobraževal na Dunaju, v Parizu in na newyorški visoki šoli Juilliard. Dirigiranje je študiral v razredu Marka Stringerja na dunajski univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost. V Bolzanu vodi mednarodno zasedbo Musica Saeculorum, ki izvaja glasbo na historičnih glasbilih.

Bertoncelj je študiral pri Milošu Mlejniku na ljubljanskem konservatoriju za glasbo in balet in na ljubljanski akademiji za glasbo, od leta 2016 pa je študent Enrica Bronzija na salzburškem Mozarteumu. Je štipendist Mednarodne akademije v Liechtensteinu, za svoje dosežke je prejel Škerjančevo nagrado konservatorija (2011), Prešernovo nagrado akademije (2013) ter nagrado Yamahinega glasbenega sklada (2016).

Novoletne koncerte Slovenske filharmonije je leta 1983 uvedel maestro Uroš Lajovic, ki je bil med letoma 1972 in 1991 zaposlen v tej glasbeni ustanovi.

Od takrat je novoletni koncert v Gallusovi dvorani tradicija, nekaj let ga je orkester zaradi velikega zanimanja moral igrati celo dvakrat. Lani so ga sicer odpovedali zaradi stavke.