Slovenija 28.12.2017 8:00

V Bovcu začetek tridnevnega 11. filmskega festivala BOFF

Bovec, 28. decembra - S predavanji Danila Cedilnika - Dena, Simona Charriera in Aljaža Verdeva se bo zvečer v Stergulčevi hiši v Bovcu pričel 11. festival filmov o športu in naravi BOFF (Bovec Outdoor Film Festival). Projekcije filmov - prikazali jih bodo 26 - bodo v petek in soboto v Kulturnem domu Bovec, za popestritev bodo vsak dan tudi delavnice in izleti.

Niz predavanj bo ob 18. uri odprl slikar gorskega sveta Danilo Cedilnik - Den, ki bo predstavil posnetke s svoje alpinistične poti in likovne upodobitve narave, predvsem gorskega sveta, od naših Alp pa do najvišjih vrhov v Himalaji in Karakorumu. Poleg plezanja v naših stenah bo največ posnetkov z odprav v Hindukuš in južne stene Makaluja.

Trenutke s svojih potovanj in svojo strast do smučanja bo delil švicarski športni umetnik Simon Charriere, Aljaž Verdev pa bo predaval o zimskih vragolijah na območjih Aljaske, Jukona, Britanske Kolumbije in Severozahodnih teritorijev.

Večina filmov, ki jih bodo v Kulturnem domu prikazali v petek in soboto po 17. uri, bo po besedah organizatorjev kot običajno posvečena športom in podvigom v naravi, nekaj pa jih bo bolj osredotočenih na naravo samo. Na sporedu so tudi štirje domači filmi: kajakaški Balkan & Turčija Blaža Stana, Zadnji ledeni lovci Jureta Breceljnika in Rožleta Bregarja, rolkarski Vinograd Tomaža Šantla ter Proti horizontu: Grenlandija 2017 Mihe Podgornika. Pa tudi dva tuja s posnetki iz Slovenije in s slovenskim akterjem.

Večina domačih avtorjev in akterjev se bo projekcij tudi udeležila. Med sogovorniki na odru bosta tudi Podgornik in njegov partner v grenlandski avanturi Ivica Kostelić. Kratki film Annapurna 3 - Nepreplezano pa bo pospremil glavni akter, plezalski in alpinistični čudežni deček David Lama.

Letos bo festival izjemoma potekal brez strokovne žirije, podelili pa bodo dve nagradi po izbiri občinstva - eno najboljšemu filmu festivala in drugo najboljšemu domačemu filmu. Pokrovitelj nagrade za domači film je ELES.

Na delavnicah, ki se začenjajo zjutraj, bodo v petek obiskovalci spoznavali male skrivnosti velikih mojstrov fotografiranja s telefonom, v soboto pa varno smučanje in deskanje izven smučišč. Vse tri dni festivala bo ob 14. uri organiziran tudi izlet v jamo Srnico.