Slovenija 30.12.2017 9:00

V najdaljšo noč v letu tudi z gledališkimi predstavami

Ljubljana, 30. decembra - Kot narekuje tradicija, bo tudi letos več gledaliških hiš po vsej Sloveniji ponudilo silvestrske predstave. Za nasmejan vstop v novo leto bodo denimo poskrbele Brade, Čakalnica in Tvoj bodoči bivši mož, ljubitelje opere in baleta pa bodo očarale klasike Romeo in Julija, Labodje jezero in Trubadur. Nekaj vstopnic za zamudnike je še na voljo.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

V Cankarjevem domu, kjer bo po 21. uri silvestrsko druženje ob živi glasbi, bosta predtem na odru Gallusove dvorane v baletu Sergeja Prokofjeva ter v koreografiji Angelina Preljocaja in izvedbi baletnega ansambla Balet Preljocaj zahrepenela Romeo in Julija. V Linhartovi dvorani pa bo na ogled predstava Peter Kušter v režiji Ivane Djilas in v produkciji Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica, nastala po bizarni operi angleške glasbene skupine The Tigers Lillies.

Klasično bo tudi v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer obljubljajo razkošen silvestrski večer z ganljivim baletom v štirih dejanjih Petra Iljiča Čajkovskega Labodje jezero, slavnostno novoletno večerjo in gala ples ob glasbi Nuške Drašček Rojko.

V ljubljanski Drami bo ob 18. in 20. uri predstava Županova Micka in ob 19. uri Zid, jezero. V Mestnem gledališču Ljubljanskem bo ob 15.30 in 19.30 na velikem odru muzikal Trač, navdihnjen z eno najslavnejših komedij Williama Shakespeara Mnogo hrupa za nič, ki ga je Gašper Tič ustvaril v sodelovanju z Davorjem Hercegom in Jako Ivancem. Ob 20. uri pa bo na mali sceni komedija dramatika Mira Gavrana Vse o ženskah v režiji Barbare Hieng Samobor.

V Lutkovno gledališče Ljubljana prihajata dedek Mraz in prebrisani deček, ki nikoli ni hotel odrasti, Peter Pan. Pravljica škotskega dramatika in novelista J. M. Barrieja, ki osvaja otroško domišljijo in srca po vsem svetu že več kot sto let, bo v režiji Yulie Roschina na sporedu danes in v nedeljo ob 11. uri.

V Mini Teatru bo ob 17. uri predstava Chagall, ki črpa iz življenja in ustvarjanja znamenitega belorusko-francoskega slikarja Marca Chagalla in je nastala v režiji Ivana Peternelja. V Šentjakobskem gledališču pa bo ob 19.30 v dramatizaciji Janeza Usenika in odrski postavitvi režiserja Primoža Ekarta ponovno zaživela zgodba, postavljena v čas kuge, Dekameron Giovannija Boccaccia.

Zabavno bo tudi v SiTi Teatru, kjer bosta ob 18.30 in 20.30 svoji komedijantski duši v komediji Čakalnica razgalila Lado Bizovičar in Janez Hočevar - Rifle, in v Festivalni dvorani, kjer bodo ob 20. uri v komediji Brade občinstvo nasmejali in v zakulisje slovenske stand-up scene popeljali Boštjan Gorenc - Pižama, Perica Jerković in Gašper Bergant. Na silvestrovo bo z Ljubezenskim oglasom zabavala Vesna Anđelković, pa tudi brata Valič - Vid bo ob 20. uri nastopil v Španskih borcih s predstavo Tvoj bodoči bivši mož, Domen pa v Kavarni Union s komedijo Zapornik št. 3.2.3.

Mračno-duhovit bo skok v novo leto na Gorenjskem. Komedija Branislava Nušića Žalujoča družina, ki je nastala v koprodukciji s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje in režiji Igorja Vuka Torbice in bo v kranjskem Prešernovem gledališču na sporedu v nedeljo ob 19. uri, je namreč usmerjena v pokvarjeno, sprenevedavo in povampirjeno družbo oziroma družino, ki se po stričevem pogrebu zbere na njegovem domu in v kateri je vsak od tako imenovanih sorodnikov prepričan o tem, da je prav on neizpodbitno upravičen do dediščine.

V štajerski prestolnici bodo v veliki dvorani SNG Maribor ob 17. uri uprizorili "operno mojstrovino o usodni ljubezni in krvnem maščevanju" Trubadur italijanskega skladatelja Giuseppeja Verdija, ki jo je režiral Filippo Tonon, dirigiral bo Loris Voltolini. Uro kasneje bo v stari dvorani komedija Glorious!, ki pripoveduje zgodbo o Florence Foster Jenkins, najverjetneje najslabši operni pevki na svetu.

K ogledu silvestrskih predstav vabijo tudi na Primorskem: v Gledališču Tartini v Piranu bo ob 19.30 na ogled komedija Dejansko Gospod avtorja Philippa Löhlea in v režiji Sama M. Strelca, v SNG Nova Gorica pa bo ob 21. uri na velikem odru delo Mateia Visnieca Stari klovni. Gre za prvo slovensko uprizoritev nostalgične črne komedije v režiji Jaše Jamnika.

Na zadnjo nedeljo v tem letu bodo ob 18.30 v Špas teatru v Mengšu ponudili komedijo "intimnega prijateljstva in zmešnjav" Dan norosti avtorja Joea Ortona v režiji Borisa Kobala.