Svet 3.1.2018 5:00

Ruski režiser Sokurov načrtuje film o Mussoliniju

Rim, 3. januarja - Ruski režiser Aleksander Sokurov načrtuje film o fašističnem diktatorju Benitu Mussoliniju. Producentka filma bo italijanska javna radiotelevizija RAI, je Sokurov povedal v intervjuju za italijanski dnevnik La Stampa. Dogajal se bo v letih med 1940 in 1945.

Mussolinija bo Sokurov, znan po filmih, kot sta Ruski zaklad iz leta 2002 in Faust iz leta 2011, primerjal z drugimi ključnimi osebnostmi iz tistih let, kot so Stalin, Hitler ali Winston Churchill, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ruski režiser, ki mu je Evropska filmska akademija lani podelila nagrado za življenjsko delo na področju režije, dramaturgije in fotografije, uporablja inovativno tehnologijo. Zgodovinske filmske posnetke bo zahvaljujoč računalniški tehniki predstavil na novo. "Strast do zgodovinskih dogodkov je v meni še vedno močna. Upam, da bodo gledalci po filmu razumeli, zakaj so se stvari razvile tako, kot jih poznamo," je povedal režiser.

Po njegovem mnenju v Evropi obstaja nevarnost za novega Hitlerja. "Hitler bi lahko deloval tudi danes, ker je toliko ljudi, ki jih je mogoče manipulirati, ljudi, ki ne znajo brati in misliti, ki ne poznajo človeških in kulturnih vrednot in jih je zato mogoče obvladovati," je poudaril 66-letni Rus. "Danes se zanimamo samo za prihodnost. Ljudje iščejo kratkoročne rešitve, živijo izolirano kot v nekem velikem stanovanju, v katerem nihče ne pozna sosedov," je dodal.

Sokurov je zaskrbljen tudi nad evropskim filmom. "Časi so se spremenili. Biti režiser je še posebej težko. Sredstva so vedno nižja," je še dejal režiser. Po njegovi oceni so ljudje na položajih izgubili občutek za človečnost.