Svet 1.1.2018 6:00

Direktorico Vatikanskih muzejev motijo nekulturni obiskovalci

Rim, 1. januarja - Barbara Jatta, direktorica Vatikanskih muzejev, kjer letno zabeležijo več kot šest milijonov obiskovalcev, ugotavlja, da je pomanjkanje njihove kulturne senzibilnosti velik problem. Jezijo jo žvečilni gumiji pod lesenimi klopmi iz 17. stoletja in kup odvrženih plastenk z vodo. Kakšno pomanjkanje kulture, kako je to sploh mogoče, je dejala za dpa.

Vatikan. Trg sv. Petra, Vatikan. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Vatikan.
Trg sv. Petra, Vatikan.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Mnogi obiskovalci so nespoštljivi tudi v želji po dobrih slikah. "Tudi kultivirani, elegantni in povabljeni gostje to počnejo," je za nemško tiskovno agencijo dpa nedavno povedala Barbara Jatta, vodja Vatikanskih muzejev od začetka tega leta. Čistilno osebje po njenih besedah vsak dan najde nešteto stvari, ki pa v enega najbolj uglednih svetovnih muzejev preprosto ne sodijo.

V Rimu rojena 55-letna Barbara Jatta je z novim letom, ko je na mestu direktorja muzejev zamenjala Antonia Paoluccija, umetnostnega zgodovinarja in nekdanjega italijanskega ministra za kulturo, prevzela skrb za eno največjih umetnostnih zbirk na svetu. Ta je predstavljena v galerijah, ki v dolžino merijo kar sedem kilometrov, del muzejev pa je tudi Sikstinska kapela, ki jo krasijo znamenite Michelangelove poslikave.