Svet 3.1.2018 6:00

Muzej Victoria in Albert pridobil kostum Vaclava Nižinskega

London, 3. januarja - Londonski Muzej Victoria in Albert je pridobil kostum iz svile, ki ga je nosil eden največjih baletnih plesalcev Vaclav Nižinski. Kostum je eden od mnogih, ki jih je Nižinski pustil v Rusiji, ko se je preselil na Zahod. Podedovala ga je njegova sestra Bronislava Nižinska, prav tako znana plesalka in koreografinja, čeprav ni dosegla bratove ravni.

Kustosinja za ples v muzeju Jane Pritchard je odpotovala v Skalno gorovje v ZDA, da bi si ogledala kostum, pridobila pa je še druge obleke in predmete, ki so bili v družini več kot stoletje. Med njimi je več osebnih predmetov, kot je diploma Nižinskega, in značka, ki jo je nosil kot študent na cesarski gledališki šoli v Sankt Peterburgu, poroča britanski The Guardian.

"Nekega dne sem dobila telefonski klic, če bi nas zanimal kostum, ki sta ga nosila Nižinski in njegova sestra," se spominja Jane Pritchard. Odgovor je bil pritrdilen.

Kostum zelene in rumene barve iz svile je oblikoval Leon Bakst za enega od eksperimentalnih nastopov Nižinskega leta 1919 v Kijevu, njegova sestra pa je več kostumov odnesla s seboj, ko se je ob izbruhu druge svetovne vojne preselila v ZDA.

Ruski baletni plesalec in koreograf poljskih staršev Nižinski (1890-1950) je v Evropi zaslovel kot član Ruskega baleta, družbe, ki jo je ustanovil impresarij Sergej Djagilev in je leta 1909 nastopila v Parizu. Pogosto je sodeloval s koreografom Mikhailom Fokinom ter umetnikom in oblikovalcem Bakstom. Fokin je zanj postavil več baletov, med drugim Petruško po glasbi Igorja Stravinskega in Šeherezado po glasbi Nikolaja Rimskega Korsakova.

Sam je kot koreograf pripravil baleta Favnovo popoldne na glasbo Claudea Debussyja in Pomladno obredje na glasbo Stravinskega. Njegove koreografije so prestopile meje tradicionalnega baleta in se usmerjale proti sodobnemu plesu.

Leta 1919 so ga doletele težave z duševnim zdravjem, ki so trajale do njegove smrti leta 1950 v Londonu. Njegova sestra je umrla leta 1972 v Kaliforniji.

Bakstov kostum je muzeju Victoria in Albert skupaj z drugimi kostumi in predmeti prodal vdovec sestrine vnukinje. "Arhiv družine Nižinski je že kupila Kongresna knjižnica, vendar ne zbirajo kostumov tako kot mi," je še povedala Jane Pritchard.