Svet 31.12.2017 5:30

Pawlikowski bo režiral film o Limonovu

Rim, 31. decembra - Poljski režiser Pawel Pawlikowski, ki je za Ido leta 2015 prejel oskarja za tujejezični film, bo režiral film o radikalnem ruskem poetu in političnem odpadniku Edvardu Limonovu, poroča portal Variety.

ZDA, Los Angeles. Poljski režiser Pawel Pawlikowski, ki je dobil oskarja za tujejezični film za film Ida. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Poljski režiser Pawel Pawlikowski, ki je dobil oskarja za tujejezični film za film Ida.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Gre za filmsko adaptacijo biografije z naslovom Limonov iz leta 2011, za katero je njen avtor, francoski pisatelj, scenarist in režiser Emmanuel Carrere prejel francosko nagrado Renaudot. V Italiji in Franciji je postala velika uspešnica, časnika The New York Times in The Guardian pa sta jo izbrala za knjigo leta.

Začetek snemanja filma je predviden za naslednje leto. Na Poljskem rojeni 60-letni režiser Pawlikowski naj bi po navedbah portala Variety zanj že dokončal scenarij, ki je v duhu naslovnih besed knjige: nezaslišane dogodivščine radikalnega sovjetskega poeta, ki je postal potepuh v New Yorku, senzacija v Franciji in politični antiheroj v Rusiji.

Štiriinsedemdesetletni Edvard Limonov velja za underground idola v času nekdanjega sovjetskega voditelja Leonida Brežnjeva, emigranta v New Yorku, pisatelja v Parizu in ustanovitelja ekstremne nacionalistične stranke v Rusiji.

Produkcijo televizijske zgodbe o Limonovu bosta prevzela italijanska Wildside, katere lastnik je FremantleMedia, in francoska produkcijska hiša Chapter 2, ki je v rokah Dimitrija Rassama, še navaja Variety.